AKO NE OČISTITE AUTOMOBIL OD SNEGA, SLEDE VAM PAPRINE KAZNE! Vožnja je veoma rizična, EVO šta sve treba da imate kod sebe!

Autor:

Vesti

09.01.2024

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odvojte malo vremena, jer je vožnja sa automobilom pod snegom može da vam ugrozi bezbednost!

AKO NE OČISTITE AUTOMOBIL OD SNEGA, SLEDE VAM PAPRINE KAZNE! Vožnja je veoma rizična, EVO šta sve treba da imate kod sebe!

Foto: pixabay.com

Sneg je dva dana padao u Srbiji formirajući snežne pokrivače, a samo tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je nekoliko teških saobraćajnih nesreća.

Vožnja sa nedovoljno čistim prozorima predstavlja rizik, a za ovu prekršajnu radnju propisane su kazne od pet do 18.000 dinara. Takođe, bitno je napomenuti da se zbog velike količine snega na vozilu povećava potrošnja goriva. Osim čišćenja stakala, preporučuje se i brisanje farova.

U automobilu je važno imati jednu krpu kako biste očistili farove i stop svetla. U uslovima lošeg vremena, bitno je da centralni deo farova bude dobro očišćen kako bi drugi vozači mogli lako uočiti vas i vaše vozilo.

- Mi smo preventivno posipali so na kolovoz jer su najavljene jako niske temperature za jutro i da ne došlo do pojave poledice. Već sutra uveče očekujemo dosta niže temperature, u minusu konstantno, i u toku dana i danas uveče isto, pa očekujemo pojavu poledice, ali delovaćemo preventivno naravno - rekao je Pavle Pavlović iz "Beograd puta" za Telegraf.

U narednim danima se očekuje pad temperatura, prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Postoji visok rizik da se brave i brisači vozila zalede, a putevi postanu skliski od poledice.

Važno je napomenuti da nikako ne treba koristiti vruću vodu za odleđivanje stakala jer postoji opasnost od pucanja. Pre vožnje, preporučuje se provera akumulatora, svećica, filtera i nivoa antifriza.

Iako zakonom nisu obavezne, sledeće stvari su neophodne za bezbednu vožnju u ovim uslovima: metlice brisača, sredstva za odleđivanje stakala, lopatice za skidanje leda, sredstva protiv magljenja, krpe i lanci.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading