SNEG VEJE, ALI SVE JE POD KONTROLOM: Zbog velikih snežnih nanosa ekipe DEŽURAJU 24 sata, snabdevanje električnom energijom u selu Lučani redovno

Autor:

Vesti

08.01.2024

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zimska služba opštine Lučani dežura 24 časa i tokom noći je bila na terenu, a u slučaju većeg snega i meštani dragačevskih sela priključiće se čišćenju.

SNEG VEJE, ALI SVE JE POD KONTROLOM: Zbog velikih snežnih nanosa ekipe DEŽURAJU 24 sata, snabdevanje električnom energijom u selu Lučani redovno

Foto: RINA

Sneg koji je pao na područje opštine Lučanisada nije doveo do smetnji u odvijanju saobraćaja niti snabdevanju električnom energijom.
 
- Snega ima od 5 centimetara u nižim do 10 centimetara u višim predelima opštine Lučani. Situacija je za sada pod kontrolom. Svi putni pravci su prohodni, snabdevanje električnom energijom je redovno - rekao je za RINU, Milija Milenković, pomoćnik predsednika opštine Lučani.
 
Zimska služba opštine Lučani dežura 24 časa i tokom noći je bila na terenu, a u slučaju većeg snega i meštani dragačevskih sela priključiće se čišćenju, pre svega seoskih i nekategorisanih putnih pravaca.

Podsetimo, evo zašto je važno kretati iz druge brzine.

Konačno, ako vam automobil u ovakvim uslovima stane, potrebno je znati na koji način ga ponovo najbezbednije moguće staviti u pogon.

Da bi se sprečilo proklizavanje treba krenuti lagano i postepeno ubrzavati. Ako točkovi proklizaju, ili se auto zaglavi u snegu, treba krenuti iz druge brzine jer se tako smanjuje sila koja deluje na točkove i povećava pogonska snaga. Ako auto ima automatski menjač, treba uključite winter režim - savetuju saobraćajni stručnjaci.

Vožnja u uslovima snega

Kada je reč o vožnji u uslovima snega, važno je preduzeti određene korake pre polaska na put. Osim obavezne zimske opreme propisane zakonom, kao što su zimske gume, lanci ili "čarape za gume", vozači bi trebalo da očiste svoja vozila od snega.

Najpre čišćenje vozila

Za početak, dobro očistite automobil i to ne samo stakla, već i krov. Tokom vožnje taj sneg sa krova može da sklizne što dovodi do smanjena vidljivosti, a to može da se desi baš u nekom ključnom momentu.

Sneg i led sa stakla može se otkloniti pomoću grejača ili odgovarajućim metlicama, ali nikako vrelom vodom. Međutim, događa se da vozač ne može ni da uđe u automobil, pošto se brave na niskim temperaturama zalede. Najefikasnijima u takvim situacijama su se pokazala sredstva koje proizvođači automobila prave upravo za određeni model ili univerzalna tečnost koja se prodaje u prodavnicama auto-delova.

Prevencija ako se zaglavite i koraci u slučaju problema

Ukoliko dođe do zaglavljivanja u snegu, preporučuje se pozivanje šlep službe ili vatrogasaca-spasilaca, koji su već imali nekoliko intervencija spašavanja vozača i putnika u zavejanim situacijama. Takođe, vozačima se savetuje da imaju dodatnu opremu u vozilu, poput kompleta prve pomoći, baterijske lampe, ćebeta, pištaljke i hrane, kako bi preživeli dok čekaju pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading