POOŠTRENE KAZNE! Zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa, možete platiti VRTOGLAVU CIFRU: Nećete verovati koliko broj vozača koristi mobilni tokom vožnje

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog kršenja zakona možete platiti i do 10.000 dinara.

POOŠTRENE KAZNE! Zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa, možete platiti VRTOGLAVU CIFRU: Nećete verovati koliko broj vozača koristi mobilni tokom vožnje

Foto: ST/Vladimir Lukić


Od početka godine pa sve do kraja novembra, evidentirano je čak 47.162 prekršaja vozača koji su koristili mobilne telefone tokom vožnje. Ova brojka jasno ukazuje na ozbiljan problem koji utiče na bezbednost u saobraćaju. Sa druge strane, čak 3.625 pešaka je sankcionisano zbog korišćenja mobilnog telefona prilikom prelaska ulice.

Uticanje na saobraćajne nezgode

Kako je objasnio MUP Srbije, korišćenje mobilnih telefona u saobraćaju predstavlja jedan od faktora koji značajno utiču na povećanje rizika od saobraćajnih nezgoda. Podaci pokazuju da je u 13 slučajeva tokom 11 meseci ove godine, a u 15 slučajeva prošle godine, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje bilo uticajni faktor za nastanak saobraćajnih nezgoda.

MUP Srbije sproveo je međunarodnu akciju pod nazivom "Fokus na putu" u periodu od 9. do 15. oktobra ove godine, sa ciljem podizanja svesti o opasnostima korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje. Tokom ove akcije istaknuto je da korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje može povećati rizik od saobraćajne nezgode čak četiri do dvadeset puta, što ga čini jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima.

Iako se najveći akcenat stavlja na vozače, i pešaci su podložni sankcijama zbog korišćenja mobilnih telefona prilikom prelaska ulice. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilne telefone ili slušalice prilikom prelaska kolovoza. Ovo nepažljivo ponašanje može dovesti do opasnih situacija u saobraćaju.

Prema zakonu, vozači ne smeju koristiti mobilne telefone ili druge uređaje za komunikaciju ukoliko nemaju odgovarajuću opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje. Kazna za vozače koji su uhvaćeni sa mobilnim telefonom u toku vožnje iznosi 10.000 dinara, ali se može umanjiti za 50% ukoliko se plati u roku od osam dana. Pešacima koji koriste mobilni telefon prilikom prelaska ulice ili sa slušalicama u oba uha preti kazna od 3.000 dinara.

Ukupno gledano, korišćenje mobilnih telefona u saobraćaju predstavlja ozbiljan problem koji zahteva veću pažnju i svest svih učesnika u saobraćaju kako bi se povećala bezbednost na putevima.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading