LEPE VESTI ZA SVE KOJI NISU SLOBODNI ZA PRAZNIKE! Ukoliko radite Božić i Novu godinu, imate pravo na DUPLU DNEVNICU - I to nije sve!

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lepe vesti za one koji će ipak morati da rade tokom praznika!

LEPE VESTI ZA SVE KOJI NISU SLOBODNI ZA PRAZNIKE! Ukoliko radite Božić i Novu godinu, imate pravo na DUPLU DNEVNICU - I to nije sve!

Foto: shutterstock

Novogodišnji i božićni praznici su vreme kada većina ljudi odmara i provodi vreme sa porodicom i prijateljima. Međutim, postoje i oni koji i tokom praznika moraju da budu na radnom mestu. Ono što je važno znati je da zaposleni koji rade za vreme praznika imaju pravo na duple dnevnice.

Prava zaposlenih za vreme praznika

Neradni dani ove godine su 1. i 2. januar, kao i 7. januar, koji se praznuje kao Božić. Svi zaposleni koji budu radili tokom ovih dana imaju pravo na duplu dnevnicu. Zakon o radu propisuje da zaposleni koji rade za vreme državnih praznika imaju pravo na najmanje 110% osnovice za rad na dan praznika, koji je neradan dan.

Uvećanje zarade i prava zaposlenih

Prema zakonu, zaposleni koji rade na dan praznika koji je zakonom propisan kao neradan, imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice. Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.

Pravo na slobodan dan

Ukoliko zaposleni radi na državni praznik, poslodavac mu može ponuditi "zamenski" slobodan dan, ukoliko radno vreme ne može drugačije da se organizuje. Pravo na odsustvo na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi takođe postoji, uz mogućnost ostvarivanja prava na naknadu zarade.

Važno je da zaposleni budu upoznati sa svojim pravima i da, ukoliko smatraju da nisu ispoštovana, razgovaraju sa poslodavcem kako bi se situacija rešila na obostrano zadovoljstvo. Sve ovo je regulisano Zakonom o radu kako bi se obezbedila prava zaposlenih tokom prazničnih dana.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading