ALGORITAM OD KOG PODILAZI JEZA: Naučnici osmislili program koji može da izračuna kada ćete TAČNO UMRETI - Evo koji pol je ugroženiji, i koji slojevi društva žive duže!

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje je pokazalo da je ranija smrt češća kod muškaraca, osoba sa mentalnim poteškoćama ili u profesijama koje zahtevaju specifične veštine.

ALGORITAM OD KOG PODILAZI JEZA: Naučnici osmislili program koji može da izračuna kada ćete TAČNO UMRETI - Evo koji pol je ugroženiji, i koji slojevi društva žive duže!

Foto: Photo by Alex Iby on Unsplash

Naučnici su nedavno razvili algoritam nazvan "life2vec" koji je sposoban da prikupi sve relevantne podatke o pojedincu i na osnovu tih informacija predvidi kako će izgledati njegova finansijska i zdravstvena budućnost. Ovaj model je testiran na šest miliona ljudi, a rezultati pokazuju da je tačan u 78% slučajeva.

Algoritam je razvijen na Univerzitetu u Danskoj i koristi podatke kao što su starost, obrazovanje, trenutna primanja, mesto prebivališta, povrede, bolesti i bračni status kako bi dedukovao koliko će neko dugo živeti i kakve su finansijske prognoze. Iako ne može tačno da predvidi uzrok smrti, "life2vec" uspešno procenjuje očekivani životni vek i finansijske prilike pojedinca.

Istraživanje je pokazalo da je ranija smrt češća kod muškaraca, osoba sa mentalnim poteškoćama ili u profesijama koje zahtevaju specifične veštine. Sa druge strane, osobe koje žive duže su one koje imaju veća mesečna primanja i koje se nalaze na liderskim pozicijama u firmi.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u digitalnom naučnom izdanju "Nature Computational Science". Sun Leman, istraživač sa Univerziteta u Danskoj, ističe da je potrebno nastaviti sa detaljnim istraživanjem i testiranjem kako bi se objavili još rezultata u budućnosti.

Leman ističe da slične tehnologije već imaju značajnu primenu u analizi društva i ljudskog ponašanja. Na primer, programi koji prate društveno ponašanje se već koriste kako bi se predvidelo kako će određeni događaji uticati na nas.

U zaključku, iako tema smrti može delovati neprijatno, važno je otvoriti dijalog i diskusiju o upotrebi ovakvih tehnologija u demokratskom društvu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading