KOMPLET LEPINJA PROGLAŠENA ZA NAJBOLJI DORUČAK NA SVETU! Čuveni zlatiborski specijalitet pobedio u konkurenciji čak 100 jela!

Autor:

Vesti

16.12.2023

05:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svima dobro poznata komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a naziv je dobila najverovatnije zbog majstora koji su stalno slali decu da im kupe komplet lepinju, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve.

KOMPLET LEPINJA PROGLAŠENA ZA NAJBOLJI DORUČAK NA SVETU! Čuveni zlatiborski specijalitet pobedio u konkurenciji čak 100 jela!

Foto: RINA

Čuveni gastronomski sajt ''www.tasteatlas.com'' danas je proglasio pobednički svetski doručak i time je komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu u 2023. godini, saopštila je Turistička organizacija Zlatibor.

Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4,8, od maksimalnih 5.

Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, a veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata.

U saopštenju Turističke organizacije Zlatibor se podseća da je za pravljenje jedne komplet lepinje potrebna jedna lepinja, jedno jaje, jedna supena kašika starog zlatiborskog kajmaka i pretop (saft, moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja - može se pronaći u pečenjarama ili pekarama).

Svima dobro poznata komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a naziv je dobila najverovatnije zbog majstora koji su stalno slali decu da im kupe komplet lepinju, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve.

Ono što je dobro kod ovog jela jeste što se veoma brzo priprema, što je odličan izbor za doručak.

Priprema:

Isecite vrh lepinje i ostavite ga sa strane. Zatim lepinju bogato namažite kajmakom, a na nekoliko mesta nožem probušite lepinju. Jaje malo umutite i sipajte u lepinju, pa posolite. Tepsiju nauljite i stavite lepinju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-10 minuta. Nakon toga izvadite lepinju, stavite na nju 'poklopac' (onaj vrh koji ste isekli) i vratite da se peče još par minuta. Izvadite iz rerne i prelijte zagrejanim pretopom. 

Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading