ŠTO DALJE OD PLAVOG ČIPSA! DO ZLA BOGA NEZDRAV I SKUP: Roditelji, ne dozvolite da vaša deca ovo jedu

Autor:

Vesti

06.12.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne može se kupiti u prodavnicama, ali ga klinci u Srbiji naručuju onlajn.

ŠTO DALJE OD PLAVOG ČIPSA! DO ZLA BOGA NEZDRAV I SKUP: Roditelji, ne dozvolite da vaša deca ovo jedu

Foto: printskrin

Deca u Srbiji počela su da kupuju preko interneta takozvani plavi čips. Cena mu ide i do 2.500 dinara, a kažu da je opasan po zdravlje.

Posle skupocenog soka prime, deca u Srbiji preko interneta kupuju plavi čips, za koji kažu da je, navodno, najljući na svetu i koji, po rečima lekara, i te kako može da bude opasan po zdravlje.

Prime kao tempirana bomba

Republika

Foto: printskrin

 

Podsetimo, nedavno smo pisali i o napitku prime, koji je takođe veoma opasan, posebno za decu, a ona ga masovno kupuju.

Paradoksalno je da se prime reklamira kao veganski napitak bez šećera, a ima sukralozu, koja je 600 puta slađa od šećera, kao i kalijum acesulfam (200 puta slađi). Zamislite koju količinu šećera unosite u organizam samo jednim napitkom prime. Štetna je i limunska kiselina koja loše utiče na zube, a dikalijum fosfat može da izazove mučninu, povraćanje i glavobolju.

DEKLARACIJA

Ovo je još jedan od izazova na društvenoj mreži, inače, poznatoj po tome. Kao i ostali, ni ovaj nije bezopasan. Ljuti plavi čips, koji ne može da se kupi u našim radnjama, ali ga tinejdžeri u Srbiji kupuju onlajn, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

- Treba znati da on može da izazove jaku upalu organa za varenje. To je jedna od stvari koja dečjoj populaciji nije potrebna i to je, zapravo, atak na jedan naš organ. Dečja sluznica je osetljivija nego sluznica odraslih. Zapaljenske promene na sluznici mogu da budu jako velike. Deca imaju problem kada treba da vrše veliku nuždu jer su to veliki bolovi - naglašava pedijatar Saša Milićević.

Na deklaraciji ovog proizvoda piše kukuruzno brašno i biljna ulja (neko od ovih palmino, sojino, ulje repice ili ulje pirinčanih mekinja).

Problem s ovim i sličnim proizvodima, kažu lekari, jeste taj što nije navedena količina pojedinih sastojaka. A upravo od toga zavisi koliko je taj proizvod opasan po zdravlje. Čak i da nije toliko ljut, njegov sastav je zdravstveno rizičan.

- Suština je u tome što su to hidrogenizovana ulja i njima se prerađuje, odnosno peče taj proizvod, a ta ulja su izuzetno prozapaljenska, odnosno izazivaju inflamacije u samom organizmu. To je problem jer se stvaraju takozvane transmasti za koje je dokazano da imaju niz zdravstvenih rizika, ne samo kod dece nego i kod odraslih osoba - napominje prof. dr Vladimir Ilić.

Povučen čips s ukusom paprike

Foto: printskrin

 

Što se tiče čipsa, bilo je nedavno problema i s jednim koji se, za razliku od plavog čipsa, može kupiti u radnjama. Čačanska kompanija "Čips vej" saopštila je da je celokupna pošiljka njenog čipsa s ukusom paprike, koja je bila poslata jednoj kompaniji u Hrvatskoj, preventivno uništena jer je analiza pokazala da je nivo kancerogene materije akrilamid veći od dozvoljene.
Kompanija je navela i da radi redovne analize svojih proizvoda, kao i da je u kontinuitetu podvrgnuta kontroli nadležnih organa.

UBACUJU GAS

Što se tiče svih grickalica, posebno čipseva koji imaju raznorazne arome i mirise, treba znati da je sve potpuno veštačko - od boje, pa do ukusa i mirisa. Ubacuje se i određeni gas da bi kesica bila naduvena i da se čips ne bi lomio.

Cena ovog čipsa, koji se kupuje preko interneta, neverovatna je. Kesica košta od 500 do čak 2.500 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading