KO JE BLAGOJE JOVOVIĆ ČIJOJ ĆERKI JE VRAĆEN PASOŠ? Upucao Pavelića, osvetio jasenovačke mučenike!

Autor:

Vesti

13.12.2023

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uručio dokumenta Mariji Jovović i poručio da je time ispravljena jedna velika nepravda"

KO JE BLAGOJE JOVOVIĆ ČIJOJ ĆERKI JE VRAĆEN PASOŠ? Upucao Pavelića, osvetio jasenovačke mučenike!

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

Nikola Selaković uručio pasoš

Marija Jovović, ćerka Blagoja Jovovića, koji je izvršio atentat na Antu Pavelića, poglavnika Nezavisne države Hrvatske (NDH), dobila je srpski pasoš i rešenje o državljanstvu. Time je, na određeni način, ispravljena istorijska nepravda prema ovom srpskom junaku i osvetniku žrtava u Jasenovcu!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je predložio, a Vlada usvojila, da Mariju Jovović prime u državljanstvo Republike Srbije. Blagoje Jovović je, kako je ocenio, postao ikona mladih u Srbiji i podsetio da su po njemu imenovali i ulicu u Beogradu.

- Ovim je ispravljena velika nepravda. Da je tok istorije išao drugačije, vaš otac, siguran sam u to, živeo bi u Srbiji, na našim prostorima, i bio uvaženi građanin. Nažalost, tok istorije je išao u tom smeru da je morao da izbegne u Latinsku Ameriku, ali je i tu delom upisao svoje ime u srpsku istoriju.  On je čovek neverovatnog ratnog staža, najmlađi borac Jugoslovenske vojske, koji je pre početka Aprilskog rata, kada su nacističke jedinice izviđale teritoriju naših južnih krajeva, uspeo da likvidira te nacističke izviđače, a za tu svoju hrabrost i odlikovan je sa svojih 19 godina. Učestvovao je u podizanju opštenarodnog ustanka protiv okupatora u Crnoj Gori, pripadao je Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, bio i u pregovaračkoj misiji sa saveznicima na Siciliji. On je čovek koji je, konačno, nakon Drugog svetskog rata, u dogovoru sa prijateljima i saborcima, srpskim emigrantima u Argentini, pokušao likvidaciju nacističkog ustaškog zločinca Ante Pavelića, od čijih posledica je Pavelić kasnije i okončao svoj život - kazao je Selaković.

Izrazio je nadu da će srpske pasoše i državljanstva uskoro dobiti i Marijine dve sestre i brat: 

- Zato što je Blagoje Jovović čovek koji se borio za srpstvo i srpski narod onda kada su neke mračne stranice naše prošlosti bile zaboravljene. U posleratnoj Jugoslaviji protiv Pavelića nije pokrenuta istraga, niti podignuta optužnica. Ali naši ljudi koji su nakon rata izbegli iz Jugoslavije iz političko-ideoloških razloga nisu odustali od toga da zadovolje neku vrstu kosmičke pravde prema stotinama hiljada stradalih Srba, Srpkinja, srpske dece i staraca u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, ali na čitavoj teritoriji nacističke tzv. NDH - kazao je Selaković u prisustvu Nebojše Pajkića, koji snima film i seriju o Blagoju Jovoviću.

Marija Jovović je kazala da srpsko državljanstvo nije administrativna procedura, već simboličan čin vraćanja ocu onog što mu pripada - njegovog porekla preko njegove dece:

- Državljanstvo je i priznanje Blagoju Jovoviću kao jednom od najvećih srpskih heroja, koji će zauvek ostati u srcima srpskog naroda. Čoveku koji je jednog dana napustio svoj lagodan život u gradu Mar del Plata da bi tražio i pronašao u Buenos Ajresu, gde je bio sakriven, Antu Pavelića, najokrutnijeg, krvoločnog diktatora u istoriji i ubicu Srba, Jevreja i Roma u NDH. Sa nama je danas i milion duša, milion izmučenih u NDH, za koje se uvek moramo moliti.


 

Ovo je Blagoje Parović 

- rođen 24. januara 1922. u selu Kosic kod Danilovgrada u plemenu Bjelopavlica
- završio Školu za rezervne pešadijske oficire u Bileci
- sredinom marta 1941. likvidirao dvojicu nacistickih izvidaca, za šta je odlikovan medaljom za hrabrost
- u julu 1941. izabran za komandira Kosickog partizanskog odreda
- ubrzo prelazi u cetnike Baja Stanišica
- septembra 1944. bio u delegaciji koja je u Italiji pregovarala sa Englezima, koji ih i obaveštavaju da više ne podržavaju Dražu Mihailovica, nego Tita
- u Italiji i ostaje te 1944. kao izbeglica
- 1947. odlazi u Argentinu iz Italije
- 10. aprila 1957. godine (na 16-godišnjicu osnivanja NDH) pokušao atentat na Pavelica u mestu Palomar u Argentini, kada ga je pogodio sa dva metka od pet ispaljenih
- Pavelic je usled tog ranjavanja i toga što je imao dijabetes, pa rane nisu mogle da zarastu, preminuo 28. decembra 1959. u Madridu
- vratio se u rodnu Crnu Goru tek u decembru 1998, kada je došao na parastos bratu i kada je mitropolitu Amfilohiju pod Ostrogom ispovedio da je on pucao u Pavelica
- preminuo 2. juna 1999. u Rosariju, u Argentini

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading