JUGOSLAVIJA JE MOGLA OPSTATI, TREBALO JE ODREĆI SE KOMUNIZMA: Istoričar Momčilo Pavlović o zajedničkoj državi

Autor:

Vesti

02.12.2023

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Balkanski narodi zaglavljeni su između istoka i zapada i to traje dva veka.

JUGOSLAVIJA JE MOGLA OPSTATI, TREBALO JE ODREĆI SE KOMUNIZMA: Istoričar Momčilo Pavlović o zajedničkoj državi

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia

Istoričar Momčilo Pavlović pre nekoliko godina govorio je o temi Jugoslavije, iznoseći, između ostalog, tezu da iskustva Jugoslavije pokazuju da samo šira integracija rešava probleme na ovom prostoru i pacifikuje velike nacionalne države. On navodi da je ta država mogla da opstane da je bila redefinisana na drugi način, da se odrekla komunističkog balasta i napravila kohezione faktore, privredne sisteme, jake banke, obrazovni sistem i da je krenula da ulazi u Evropu.

- Balkanski narodi zaglavljeni su između istoka i zapada i taj beg od istoka prema zapadu traje dva veka. Ako Evropa zaista želi da pomogne, treba istovremeno da integriše te zemlje i diktira standarde, a ne da podržava jedne nasuprot drugih - rekao je istoričar, povodom međunarodne konferencije Beogradski strateški dijalog, na kojoj je jedan panel bio posvećen stogodišnjici od potpisivanja Krfske deklaracije.

Pavlović, međutim, ističe i da su i jedna i druga Jugoslavija stvorene u neregularnim uslovima i na nedemokratski način.

Ključna pitanja koja Jugoslavija, ako se posmatra period od 1918. do 1992, nije uspela da reši jesu pitanje centralne vlasti, kao i oblik uređenja države, a može se, kaže, doći do zaključka, koji se mnogima neće svideti: da je jugoslovenska država najjača i najefikasnija u vreme diktatura, svejedno da li je kraljeva ili Titova.

- Onog trenutka kada se ostalo bez jake centralne vlasti i kohezionih faktora zemlja se raspala - kazao je Pavlović i dodao da stranim faktorima nije odgovarala takva država na tom prostoru, te da su u kraljevini neprijatelji bili Italija, Nemačka i Bugarska, a u Titovoj Jugoslaviji - linija razdvajanja istoka i zapada.

Kada su stvoreni uslovi, došlo je do raspada. Problem je što se zemlja raspala u krvi, a da nijedno pitanje i dalje nije rešeno. Procesi koji traju od razbijanja jugoslovenske države i dalje se nastavljaju, rekao je Pavlović.

Ime FNRJ došlo tek na kraju

Edvard Kardelj, kada je na isteku Drugog svetskog rata razmišljao kako da se zove država, izlistao je pet različitih naziva. Između ostalog i Sjedinjene Države Jugoslavije, te Ujedinjene Države Jugoslavije. FNRJ (Federativna Narodna Republika Jugoslavija) došla je tek na kraju.

Zagreb, Sarajevo, Dalmacija...

Pavlović je napomenuo da jugoslovenska ideja nije originalno srpska ideja. Podseća da je na poziv Narodnog veća iz Zagreba, Sarajeva i Dalmacije srpska vojska ušla u tamošnje gradove i oslobodila ih. Ta ideja, dodaje, naročito je pospešivana od dela crnogorske političke elite, značajnih i znamenitih ličnosti iz Dalmacije jer je Italija, kao veliki sused i jadranska sila imala ambicije da zagospodari i drugom obalom Jadrana, zatim političke elite iz BiH i delom Hrvata i Jugoslovena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading