SPORAZUM IZMEĐU SRBIJE I AUSTRALIJE DONOSI DOBRE VESTI PENZIONERIMA: Stupa na snagu 1. februara

Autor:

Vesti

02.12.2023

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

SPORAZUM IZMEĐU SRBIJE I AUSTRALIJE DONOSI DOBRE VESTI PENZIONERIMA: Stupa na snagu 1. februara

Foto: shutterstock

Još jedna dobra vest za penzionere odnosi se na sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti koji će stupiti na snagu 1. februara sledeće godine, piše Informer.

Sporazum će omogućiti državljanima Srbije i Australije koji su radili u jednoj od ove dve države da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će građani pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, moći da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta, će se obavljati bez umanjenja primanja.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno obavljaće njen transfer u Srbiju, bez umanjenja visine primanja, navodi Informer.

Stupanjem na snagu ovog sporazuma, australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće, naveli su iz Ministarstva za rad.

Ovaj sporazum je veoma značajan za sve naše građane koji su radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama Ambasade Srbije u Kanberi, ima između 150.000 i 200.000.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading