''UKOLIKO NEKO NAKON OVOGA BUDE ČEKAO, NEKA SE JAVI MINISTARSTVU''! Ministarka Grujičić donela SJAJNU vest: Prepolovila se lista čekanja pacijenata za magnetnu rezonancu! (FOTO,VIDEO)

Autor:

Vesti

01.12.2023

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka Danica Grujičić navela je da će od danas zaživeti softver za razdvajanje onih pacijenata koji su hitni i onih na regularnoj kontroli.

''UKOLIKO NEKO NAKON OVOGA BUDE ČEKAO, NEKA SE JAVI MINISTARSTVU''! Ministarka Grujičić donela SJAJNU vest: Prepolovila se lista čekanja pacijenata za magnetnu rezonancu! (FOTO,VIDEO)

Foto: ST/Nemanja Pančić

Danas je u prisustvu ministarke zdravlje Danice Grujičić, direktora kliničkih cenatara Beograda, Kragujevca i Niša, kao i direktora beogradskih bolnica predstavljena prva digitalna Platforma za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, kao i dosadašnji rezultati revizije liste čekanja za ovaj pregled.

Lista čekanja za magnetnu rezonancu je prepolovljena, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Palati Srbija na kojoj je predstavljena platforma za jedinstvenu listu.

Ministarka Danica Grujičić navela je da će od danas zaživeti softver za razdvajanje onih pacijenata koji su hitni i onih na regularnoj kontroli.

- Ovo je potpuna novina i kasnije ćemo ga koristiti za sve ostale liste čekanja. Sledeće je prvo kompjuterizovani skener. Ideja je da se prečešljaju sve liste čekanja i videli smo da je 20 pacijenata bilo zakazano na dva mesta istovremeno - istakla je ministarka.

Platforma omogućava kontrolu broja pregleda na svakom aparatu. Za početak će obuhvatiti Beograd, pa Kragujevac, i Niš a onda Vojvodina.

- Ukoliko neko bude čekao nakon ovoga neka se javi Ministarstvu, a direktori će za to odgovarati. Svaki dan ćemo znati koliko je pregleda urađeno za 12 sati rada. Svaka magnetna može da uradi 24 pregleda. Dijagnostika do kraja 2024. biće potpuno sređena uz pomoć ovog softvera - kaže Grujičić.

Implemetnacija softera Platforme biće primenjena u toku sledeće godine na svim magnetnim rezonancama (ukupno 22) koje će  za zdravstvene ustanove obezbediti Republika Srbija. 

Ovaj softver moći da se iskoristi i za ostale liste zakazivanja pregleda pacijenata, a prvi sledeći pregled koji na koji će biti primenjen je kompjuterizovana tomografija (CT skener).

Platforma će prvi put objediniti sve liste zakazivanja za magnetnu rezonancu, što će omogućiti upućivanje pacijenata u najbližu bolnicu u kojoj mogu da obave pregled, na osnovu uvida u slobodne termine koji će na ovaj način biti omogućen.

Istovremeno je obavljena revizija dosadašnjih lista čekanja čime su prvi put odvojene liste zakazivanja za prvi pregled pacijenata za urgenta stanja i pacijenata koji čekaju kontrolni pregled. Na taj način lista čekanja je prepolovljena jer je čak 1507 pacijenta bilo upisano na više lista (20%), dok je oko 30%  pacijenata bilo upisano za kontrolne preglede, čime su se oslobodila mesta za hitne slučajeve. 

Velika prednost ove Platforme je mogućnost uvida u broj pregleda magnetnom rezonancom svake zdravstvene ustanove, čime će se kontrolisati zakazivanje ovih pregleda. Sa direktorima zdravstvenih ustanova je dogovoreno da optimalan broj pregleda bude 24 dnevno. Za liste zakazivanja biće direktno odgovorni direktori ustanova i načelnici radioloških službi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading