Ministarka Grujičić upozorila osnovce u Mladenovcu na štetnost pušenja duvana i elektronskih cigareta!

Autor:

Vesti

21.11.2023

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Draga deco, vi ste ono najbolje što Srbija ima i uvek cenite sebe! Zato je važno da od ovog trenutka počnete da vodite računa o svom zdravlju, rekla je Danica Grujičić.

Ministarka Grujičić upozorila osnovce u Mladenovcu na štetnost pušenja duvana i elektronskih cigareta!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka zdravlja Srbije prof. dr Danica Grujičić posetila je u utorak, 21. novembra, Osnovnu školu ”Sveti Sava“ u Mladenovcu. Cilj posete bilo je predstavljanje aktivnosti u vezi sa prevencijom pušenja, sa posebnim  upozorenjem na štetnost elektronskih cigareta koje su sve popularnije među decom i mladima.

Gromkim aplauzom i sa mnogo pitanja deca su dočekala dr Grujičić, koja im je uputila snažnu poruku protiv pušenja, na osnovu svog bogatog lekarskog iskustva, ali i loše statistike o zdravlju mladih u Srbiji.

- Draga deco, vi ste ono najbolje što Srbija ima i uvek cenite sebe! Zato je važno da od ovog trenutka počnete da vodite računa o svom zdravlju. Kako? Tako što ćete imati redovne časove fizičkog vaspitanja sa kojih nećete bežati. Naravno, ne možemo svi biti Novak Đoković, ali da znate da on kao vrhunski sportista mnogo vodi računa o zdravom životu, posebno o tome šta jede i koliko trenira. Ali iako ne možemo svi biti Đoković, možemo imati neku vrstu fizičke aktivnosti i ostati zdravi. Zašto ja govorim protiv pušenja? Zato što su mnogi današnji pušači počeli da puše u vašim godinama, i onda su završili neko sa dva stenta, a to je jedan mali kanal koji se stavlja u zapušene krvne sudove srca, neko sa krvarenjem na mozgu, neko nepokretan, a neko je završio sa rakom pluća. To je najgore, mada mogu da vam pričam i o mnogim drugim lošim posledicama nikotina. Među 100 obolelih od raka pluća, 95 su pušači, dokazala je nauka. Zato vas molim da ostanete zdravi, da ne pušite, ni duvan, ni elektronske cigarete, jer ste potrebni svojim roditeljima, svojoj školi i drugarima, i našoj Srbiji - poručila je učenicima ministarka dr Grujičić.

Školu u Mladenovcu, sa ministarkom Grujičić, posetili su i  direktor Kancelarije SZO u Srbiji dr Fabio Skano i gđa Džuli Hil, iz Ambasade SAD u Srbiji. 

Ovom prilikom je predstavljen i novi vodič Svetske zdravstvene organizacije „Za škole bez nikotina i duvanskog dima“ i najavljene buduće aktivnosti, tokom kojih će posebna pažnja biti posvećena upravo razgovoru sa učenicima i nastavnicima kakav je bio današnji u OŠ ”Sveti Sava”.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading