KOD ZUBARA SVE BESPLATNO! Ministarka Grujičić saopštila dobru vest

Autor:

Vesti

21.11.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravstvena knjižica biće dovoljna za preglede, popravke zuba i protetiku, jedino ne za implantate.

KOD ZUBARA SVE BESPLATNO! Ministarka Grujičić saopštila dobru vest

Foto: Shutterstock

Besplatna stomatološka usluga će podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku s novim tehnologijama, ali ne i implantate, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić povodom povratka stomatologa u domove zdravlje i uvođenja besplatne stomatološke usluge za sve građane Srbije.

Ministarka je rekla da se mora promeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o osiguranju i pravilnik o bližim uslovima za izvođenje zdravstvene delatnosti da bi se stomatolozi što pre vratili u domove zdravlja.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Danica Grujičić, ministarka zdravlja

- O tome će odlučiti Republička stručna komisija za stomatologiju i regenerativnu medicinu, koja je formirana pre mesec dana, tako da ćemo zaista poslušati struku. Izražavam veliku zahvalnost kolegama sa stomatoloških fakulteta i članovima Stomatološke komore i Udruženju privatnih stomatologa, koji su podržali tu ideju - rekla je ministarka Danica Grujičić i dodala da je u planu da se i privatna stomatološka praksa uvede u sistem, ali da je neophodno prvo prikupiti tačne podatke šta oni rade da bi se imao uvid u bolesti i intervencije.

Cene privatnika visoke, ali ih čeka pad.

Foto: printsrkin

Tabela stomatoloških usluga i cena

Kao druge prioritete Ministarstva zdravlja, Grujičićeva je navela da je se trenutno radi na uvođenju 100 ambulanti po selima i kvartovima.

- Molim mlađe kolege da se odluče za primarnu zdravstvenu zaštitu jer moramo promeniti i način specijalizacije lekara opšte prakse. Oni moraju biti obučeni da rade s ultrazvukom, rendgenom i mašinama za biohemiju zato što se iz kapi krvi može dobiti 20 analiza, kao i s EKG - naglasila je ministarka i dodala da dobro opremljen lekar opšte prakse može da završi 85 odsto posla.

Ona je dodala da će ministarstvo uvesti pokretne ambulante u mestima s malo stanovnika da bi stariji ljudi dobili zdravstvenu pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading