"U STOMAKU PRAVI URAGAN!" Pedijatar otkriva: TikTok izazov grickanja ljutog čipsa koji je zaludeo klince VEOMA OPASAN, a evo i kada je nastao!

Autor:

Vesti

30.11.2023

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izazov jednog čipsa (kako bi se najbliže opisao "One chips challenge") tri godine je već aktuelan na društvenim mrežama. U nešto blažoj, a opet opasnoj varijanti, skoro je stigao i u Srbiju.

"U STOMAKU PRAVI URAGAN!" Pedijatar otkriva: TikTok izazov grickanja ljutog čipsa koji je zaludeo klince VEOMA OPASAN, a evo i kada je nastao!

Foto: Shutterstock

Deca i tinejdžeri na TikToku snimaju se kako jedu čips sa najljućom paprikom na svetu. Poenta je da najmanje 5 minuta izdrže bez vode, a uzimaju jedan čips koji je spakovan u kutiji oblika mrtvačkog sanduka.

Ova grickalica još se nije pojavila u Srbiji, ali je inspiran istim "čelendžom", nastao novi sa ljutim čipsom "Takis". Iako ga je u Srbiji gotovo nemoguće naći, mnogi su ga nabavili iz inostranstva i isprobavali na društvenim mrežama.

"U stomaku izaziva oluju!"

Takis su grickalice valjkastog i spiralnog oblika. Dolaze u različitim okusima, a neki od najpopularnijih su: Fuego (ekstremno začinjeni), Nitro (još ljući), Salsa Brava (salsa ukus), Zombie (sir i čili ukus) i Wild (ljuti ukus). 

Republika

Foto: Shutterstock

Takis

- Taj čips s obzirom da je izuztetno ljut, ima začine i kukuruzni griz, ima dodatak koji izaziva ogromnu ljutinu. Sve ljuto u sluznici može da napravi problem, jer može da izazove iritaciju želuca. Kada je nešto mnogo iritantno, alkohol, lekovi, kafa, može da iziritira želuca. Takođe, iritira i creva i sluznicu analnog otvora. Kod dece može pri pražnjenju da izazove jake bolove - kazao je za Republiku pedijatar Saša Milićević.

On dodaje da konzumiranje ovih čipseva može da napravi veliki problem i odraslima, ali posebno deci.

- To je jaka senzacija za naše organe za varenje, atak, oluja i neprijatni uragan koji se dešava u našem stomaku. Napada sluznicu želuca, ali je takođe iritantno i za sluznicu jednjaka i usta. Može da izazove laganu upalu sluznice jednjaka i usta.

Iako se ranije polemisalo o tome da li može da izazove karcinom ili čir na želucu, pedijatar ističe da jedino što može jeste da izazove gastritis. Za karcinom i čir na želucu bi morao da se koristi u velikim količinama.

Ne treba se ovako igrati sa našim organima! Pogotovo kada se radi o digestivnom sistemu dece, on nije otporan kao kod odraslih osoba, može da napravi veći problem ili čak hronični problem - naveo je dr Milićević.

"Sve je počelo u izaciji"

Ako ste redovni na TikToku i drugim društvenim mrežama, znate da ovaj izazov i nije neka novotarija. Ipak, deluje da je sve popularniji kod naše dece. Stručnjakinja za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev ocenila je ovakve izazove kao "užasne".

- Konkretno taj izazov sa ljutoćom, da li su u pitanju mini papričice ili čips, postoji dobre 3 godine, krenuo je u karantinu, pandemiji korona virusa gde su se mladi i stariji trkali ko više može da izdrži bez vode, ali i ko će više ljutih stvari da stavi u usta. To je u jednom trenutku došlo i kod nas, ali mi nemamo mnogo tih previše ljutih stvari na tržištu. Američki tinejdžeri su poludeli sa njima - ispričala nam je.

Na pitanje zašto ovakve izazove praktikuju, kažu "to svi rade".

- Mogu da ugrize sebi život, da se uguše, zarad privlačenja pratilaca i mišljenja da su popularniji od drugih. Ovo je užas! Dokle su deca u stanju da idu, to stvarno nema smisla. Kad ih pitate zašto, kažu "to svi rade". Znam da naša deca to gledaju. Prošle nedelje u Mionici, deca su mi nabrojala u top 3 upravo taj izazov. U Braničevskom okrugu znaju, neretko gledaju, ali uglavnom ne rade te izazove - dodaje.

Zabranjen u Americi

Popularan TikTok izazov završio se tragično za porodicu tinejdžera iz američke države Masačusets. Bostonska televizija izvestila je da je 14-godišnji Haris Volobah umro u septembru samo nekoliko sati nakon što je učestvovao u izazovu sa ljutim čipsem u školi.

Prošle godine TikTok je na sve video snimke o One Chip Challenge-u stavio napomenu da učešće u ovoj aktivnosti može da izazove ozbiljne posledice, a izazov je zabranilo i nekoliko škola u Americi nakon što su njihovi učenici završili u bolnici nakon što su konzumirali najljući čips.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading