ALARMANTNO! Svaki treći učenik novac za užinu troši na kocku - kreću već sa 10 godina!

Autor:

Vesti

30.11.2023

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje Centra "Život nije igra" iz Novog Sada je iznelo alarmantne podatke o učenicima koji su veoma mladi počeli da se bave igrama na sreću.

ALARMANTNO! Svaki treći učenik novac za užinu troši na kocku - kreću već sa 10 godina!

Foto: Pixabay

Prosečna starost učenika koji imaju ozbiljan problem sa kockanjem je 17 godina, a čak je najmlađi počeo sa ovom aktivnošću sa samo 10 godina. Uzorak istraživanja je obuhvatio 790 učenika uzrasta od 11 do 20 godina, pri čemu su dve trećine ispitanika bili momci, a jedna trećina devojke.

I devojčice se kockaju!

Muški ispitanici su pokazali veću sklonost ka kockanju u odnosu na ženske, iako je procenat učenica koje se bave kockanjem takođe zabrinjavajuće visok - čak 37 odsto.

Diplomirani psiholog Jasmina Leković ističe da su muškarci rizičnija populacija i skloniji patološkom kockanju od žena.

Počinju u kladionici

Zabrinjavajuće je što većina učenika prvi put dolazi u dodir sa igrama na sreću između 10 i 14 godina, a često je reč o kladionicama.

Čak petina učenika mlađeg uzrasta prvi put je odigrala igru na sreću, najčešće loto ili kladionicu, uz podršku roditelja. Takođe, trećina dece koja patološki kockaju već su počinila neko krivično delo, poput prevare ili krađe.


Istraživanje je pokazalo da većina učenika igra igre na sreću iz zabave, ali i da koriste novac namenjen za užinu kako bi ga uložili u kockanje, sa namerom da ga umnože. Takođe, deca koja patološki kockaju često novac troše na izlaske, garderobu, dalje kockanje, pa čak i na kupovinu narkotika.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading