UKOLIKO SE NEŠTO ČUDNO DESI, ODMAH SLEDI PRIJAVA! Nakon slučaja uznemiravanja učenice iz Filološke gimnazije, oglasila se psiholog!

Autor:

Vesti

11.11.2023

23:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesporazum može nastati i onda kada se njihov "drugarski pristup" pogrešno protumači od strane učenika.

UKOLIKO SE NEŠTO ČUDNO DESI, ODMAH SLEDI PRIJAVA! Nakon slučaja uznemiravanja učenice iz Filološke gimnazije, oglasila se psiholog!

Foto: Shutterstock

Šala ili neka druga namera? Ovo pitanje nametnulo se nekon informacije da je profesor Filološke gimnazije, navodno, uznemiravao učenice na ekskurizji.

Nametnulo se i pitanje kako zaštititi decu u ovakvim situacijama, i zar je potrebno uopšte štititi ih od njihovih pedagoga? Školski psiholog Dragana Ćupurdija za Telegraf objašnjava kako prepoznati nečiju "napadnost".

- Pre svega kada se neki nastavnik prima u kolektiv dobro se obrati pažnja kakav je on i vrši se selekcija, onda im se skrene pažnja i na njihovo ponašanje prema deci, ali i na dečije ponašanje prema njima, koje može biti pogrešno protumačeno - kaže psiholog.

Ipak, "najveći problem" može se javiti kod onih mlađih profesora, koji su pravo sa fakulteta došli da predaju, jer ih deca više doživljavaju kao drugare nego nastavnike. 

- Njima se posebno skreće pažnja, jer ih deca ne smatraju mnogo starijim od sebe i ako ne uspostave autoritet može doći do problema - ističe sagovornica Telegrafa.

Takođe, nesporazum može nastati i onda kada se njihov "drugarski pristup" pogrešno protumači od strane učenika. 

- To sve zavisi od deteta, u kakvom je ono stanju, nekada se desi da i deca neke postupke profesora shvate kao signale, sve se mora uzeti u obzir i obratiti dobro pažnja.

Prijaviti problem

- Ako se desi da se uputi neka neprilagođena šala ili se dobaci nešto, a da dete oseća nelagodu treba da se distancira, a ako se to slučajno ponovi, onda treba odmah prijaviti, jer to je znak - zaključuje psiholog.

Ona dodaje i da učenice nekada i nesvesno potiskuju da ih neko uznemirava, te ne prijave na vreme i upadnu u nelagodnu situaciju. 

- One to gledaju kao i sa drugom se šali, tako i sa mnom, ne smatrajući da tu ima bilo kakve skrivene namere, a kad se to razotkrije... - rekla je.

Događale su se i situacije gde deca, kako bi prikrila loše ocene u školi, upere prstom i okrive nastavnika, ne shavtajući koliko štete to može da donese i njima i profesoru, iako možda nije kriv. 

- U ovakvim situacijama sve mora da se uzme u obzir i dobro da se ispitaju obe strane, nekad se desi da su i nastavnici potpuno nevini - navela je psiholog.

Podsetimo, sve je iznenadila vest da je navodno profesor Filološke gimnazije u uznemiravao učenice ove škole na ekskurziji koja se održavala u Italiji, povodom ovih navoda za Telegraf.rs oglasila se direktorka Dragana Ćećez Iljukić.

- Školi je prijavljeno uznemiravanje, ali ne i sve što je navedeno u tekstu nekih medija - potvrdila je direktorka za Telegraf.

Kako navodi, preduzete su sve zakonom predviđene mere: pokrenut je disciplinski postupak i suspenzija.

 - Došlo je do raskida radnog odnosa. Profesor više nije član kolektiva naše škole - istakla je Ćećez Iljukić.

Uprava škole je odmah obavestila sve nadležne institucije (Ministarstvo prosvete, Školsku upravu i MUP). Sa roditeljima je organizovan i roditeljski sastanak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading