BIĆE OVO MIRNA ZIMA! ENERGENATA DOVOLJNO, POSKUPLJENJA ZASAD NEMA: Intervju sa Vanjom Vukićem, vršiocem dužnosti direktora JKP "Beogradske elektrane" (VIDEO)

Autor:

Vesti

09.11.2023

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripremamo i izgradnju jedne potpuno nove toplane, postrojenja u okviru kompleksa EXPO i nacionalnog stadiona.

Vanja Vukić, v. d. direktora JKP "Beogradske elektrane", kaže da građani u ovoj grejnoj sezoni nemaju razloga za brigu jer su obezbeđene dovoljne količine energenata. U intervjuu za Republiku Vukić govori i o modernizaciji i rekonstrukciji toplana, ali i izgradnji potpuno novog postrojenja, koje će biti jedinstveno u gradu.

- "Beogradske elektrane" su jedan od najvećih pojedinačnih potrošača energenata u Srbiji, prevashodno prirodnog gasa. Obezbedili smo dovoljne količine energenata za predstojeću 58. grejnu sezonu u Beogradu. Ugovorili smo isporuku dovoljne količine primarnog energenta - gasa, kao i drugih energenata - komprimovanog gasa za naše toplane u Borči, Višnjičkoj banji i Barajevu, ugalj za toplanu u Sremčici, kojom upravljamo, ali nije u našoj nadležnosti. Takođe, u skladu sa Zakonom o energetici, obezbedili smo i obaveznu količinu rezervnih energenata, tako da građani u ovoj grejnoj sezoni nemaju razloga za brigu.

Grejanje je od 1. septembra skuplje šest odsto, ali su nedavno poskupeli gas i struja. Da li će to uticati i na račune za grejanje?

- Zasad ne. Od 1. novembra gas je poskupeo 10, a električna energija osam odsto. U ovom trenutku ne razmišljamo o povećanju cene grejanja. Postoji jasna formula po kojoj se izračunava cena toplotne energije koja se isporučuje korisnicima. Videćemo kako će ova poskupljenja uticati na naše poslovanje, tako da ćemo tek nakon 31. decembra, kada budemo imali preciznije podatke, biti u mogućnosti da donesemo konačnu odluku u vezi s eventualnom korekcijom cene.

Potpisali ste nedavno ugovor s konzorcijumom firmi za rekonstrukciju i modernizaciju toplana Cerak i Miljakovac. Šta će obuhvatati ta rekonstrukcija?

- Imamo nekoliko velikih investicija koje ćemo u narednom periodu sprovesti i jedna od njih je i rekonstrukcija i modernizacija toplane na Ceraku, koja se finansira iz zajma Nemačke razvojne banke KfW. Rekonstrukcija bi trebalo da bude završena do početka sledeće grejne sezone. Počinjemo s pripremama, a kada bude završena ova grejna sezona, započećemo građevinske radove. Napravićemo jednu modernu toplanu, energetski efikasnu, sa znatnim efektima smanjenja emisije ugljen-dioksida. Rekonstrukciju toplane Miljakovac finansiraćemo iz sopstvenih sredstava i već smo počeli s pripremnim radovima. Očekujemo da će svi planirani radovi biti završeni do početka sledeće grejne sezone.

Pored rekonstrukcije ove dve toplane, na čemu još radite?

- Pripremamo izgradnju jedne potpuno nove toplane. Reč je o trigenerativnom postrojenju u okviru kompleksa EXPO i nacionalnog stadiona. Prvi put ćemo na teritoriji Beograda, uz toplotnu, isporučivati i rashladnu energiju. Toplana će proizvoditi oko 36 megavata rashlađene energije, 16,1 megavat toplotne, od čega će 15 megavata biti toplotna energija za grejanje, a 1,1 megavat za potrebe pripreme potrošne tople vode. Proizvodićemo i deset megavata električne energije, koju ćemo predavati elektrodistributivnoj mreži. To je nešto čime će se "Beogradske toplane" ponositi. Takođe, imamo još jednu veliku investiciju o kojoj zaposleni u "Beogradskim elektranama" maštaju već 30 godina, to je izgradnja vangradskog toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda. Na taj način ćemo preuzeti oko 600 megavata toplotne energije iz TE "Nikola Tesla" i plasiraćemo je na Novom Beogradu. Verujem da ćemo taj projekat završiti u naredne dve godine. Takođe, u planu je da regulišemo status kotlarnice u Sremčici. Ona jedina u našem sistemu koristi ugalj kao energent. Upravljamo njome, ali nismo njeni vlasnici i ne možemo da obavljamo investiciona ulaganja. Zato je doneta odluka da regulišemo imovinsko-pravne odnose sa preduzećem koje je u stečaju i tada ćemo biti u prilici da je modernizujemo, odnosno ugalj zamenimo ekološki prihvatljivijim energentom.

Upravo radimo važno istraživanje

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Vanja Vukić

Da li se i kod nas, kao u svetu, radi na alternativnim izvorima energije?
- Naravno, upravo radimo istraživanje zajedno s Rudarsko-geološkim fakultetom oko ispitivanja geotermalnih resursa na lokacijama naših toplana. Na nekoliko lokacija postoji mogućnost korišćenja geotermala kao energenta i intencija je da se u budućnosti primeni u toplanama Borča, Batajnica i Dunav. Taj projekat bi nas, zajedno s izgradnjom vangradskog toplovoda Obrenovac - Novi Beograd, kao i upotrebom solarne energije na Ceraku i preuzimanjem toplotne energije iz spalionice otpada u Vinči, doveo do energetske nezavisnosti, što nam je primarni cilj.

Nećemo izdati Vučića, SPS je lojalan partner

Odmah pošto smo ušli u izbornu kampanju, isplivala je teza da će Ivica Dačić okrenuti Aleksandru Vučiću leđa posle izbora.
- Ne, to se neće desiti. Mi smo lojalan partner SNS, to se ne dovodi u pitanje, to je naš čvrst stav. Ova koalicija daje očigledne rezultate i građani to dobro vide. Jasno je da je podignut životni standard. Pored toga što su uvećane plate, značajno je unapređen kvalitet zdravstva, saobraćaj, školovanja, a realizovane su i brojne investicije u cilju razvoja infrastrukture. To je impresivan rezultat.

Sve to stoji, ali Dačić je napravio zaokret 2012. i uvek postoji opcija da se takav trenutak ponovi.
- Tada su bile drugačije okolnosti. Mi smo lojalan partner i mislim da to niko ne može da ospori. Imamo svoju politiku, a SNS svoju, ali najvažnije je da smo rodoljubi, da predsednik Vučić i predsednik Dačić vole i poštuju svoju zemlju, da žele da ona napreduje i mislim da će tako ostati i u budućnosti.

Kakav rezultat očekujete?
- Naše aktivnosti nisu ograničene samo na period predizborne kampanje. Trudimo se da pomognemo i doprinesemo unapređenju uslova života svih naših građana. Oni to odlično prepoznaju i cene. Bićemo zadovoljni svakim rezultatom boljim od onog koji smo imali na prethodnim izborima. Ubeđen sam u uspeh SPS i našeg lidera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading