Nema zime za Beograđane! Sistem Beogradskih elektrana radi u punom kapacitetu!

Autor:

Vesti

18.10.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Beogradskih elektrana Vanja Vukić ranije je rekao da će Beograđani imati tople stanove za vreme grejne sezone.

Nema zime za Beograđane! Sistem Beogradskih elektrana radi u punom kapacitetu!

Foto: pixabay.com

Grejna sezona u Beogradu zvanično je počela 15. oktobra, ali od danas bi sistem trebalo da proradi u punom kapacitetu.

Sistem startuje od 6 sati ujutru i u potpunosti je spreman da zagreje oko 22.500.000 kvadrata od čega je 17.850.000 kvadrata u stanovima, a ostatak u poslovnom prostoru.

Sistem daljinskog grejanja Beograda, kao jedan od najvećih konvencionalnih energetskih sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Evropi sa 15 toplana, 20 kotlarnica, više od 2.800 megavata instalisanih kapaciteta, 1.600 kilometara toplovodne mreže, više od 9.000 toplotnih predajnih stanica funkcioniše stabilno, pa samim tim potrošači nemaju razloga za brigu.

Važno je istaći da je za stabilan rad tako velikog energetskog sistema tokom cele grejne sezone neophodno nekoliko dana postepenog i veoma pažljivog opterećivanja postrojenja zbog prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada, pa ako je neko prethodnih dana imao problema sa grejanjem, to bi trebalo da je rešeno.

Direktor Beogradskih elektrana Vanja Vukić ranije je rekao da će Beograđani imati tople stanove za vreme grejne sezone.

On je podsetio da se grejna sezona završava 15. aprila prema Gradskoj Odluci o snabdevanju toplotnom energijom, osim ukoliko vremenski uslovi ne budi bili drugačiji, odnosno ispod 12 stepeni nekoliko dana, kada se grejna sezona produžava sve do 3. maja.

- Temperatura u stanovima je 20 stepeni Celzijusovih - plus - minus jedan stepen prema toj istoj Odluci, a mi ćemo kontrolisati temperaturu u stanovima - rekao je on.

Zbog velikih razlika u jutarnjim, maksimalnim ostvarenim dnevnim i večernjim temperaturama spoljašnjeg vazduha, u narednim danima "Beogradske elektrane“ će nastaviti sa prilagođenim radom postrojenja i snabdevanjem potrošača toplotnom energijom, kako je definisano Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading