ZAR JE MOGUĆE DA SMO POSTALI BAŠ TOLIKI NELJUDI, GDE ĆE VAM DUŠA? Ženi neće da iznajme stan zbog autističnog deteta

Autor:

Vesti

16.10.2023

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograđanka mora javno da apeluje da joj se omogući da sebi i deci, uz plaćanje, obezbedi krov nad glavom.

ZAR JE MOGUĆE DA SMO POSTALI BAŠ TOLIKI NELJUDI, GDE ĆE VAM DUŠA? Ženi neće da iznajme stan zbog autističnog deteta

Foto: Facebook, shutterstock

Želim javno da pitam da li negde u Beogradu postoji neko ko bi izdao stan porodici sa dvoje dece? S tim što starije dete od sedam godina ima autizam. Vidim da je to danas veliki problem stanodavcima, zavapila je očajna majka.

Beograđanka prinuđena je da javno potraži stan za sebe i svoju porodicu, jer niko ne želi da joj ga iznajmi, zato što ima dete sa autizmom.

Ako je suditi po njenoj objavi na Fejsbuku, ona stan traži već duže vreme, ali zbog zdravstvenog problema svog deteta nikako ne može da ga nađe.

NIJE SE JAVILA

Republika je pokušala da stupi u kontakt sa ovom ženom, ali ona do objave ovog teksta nije odgovorila na našu poruku. Ipak, njena objava otvorila je pitanje koje bi sve trebalo da nas prodrma: kada smo poslati toliki neljudi?

Nevena Petrović Jojić iz Udruženja osoba obolelih od autizma, kaže da jeste strašno to što se događa ovoj ženi i njenoj porodici, ali i konstatuje da za roditelje dece obolele od autizma ovo nije baš nikakvo iznenađenje.

- Ljudi, roditelji autistične dece, kao i ta deca, imaju problem sa ljudima čak i kad žive u sopstvenim stanovima, a da ne pričam sa kakvim se problemima susreći kad nemaju svoj stan već moraju da ga iznajmljuju. To što se dešava ovoj ženi je samo jedan od tih problema. I koliko se god mi trudili da razbijamo predrasude o autističnoj deci, ljudi u Srbiji će bez problema ubicu, kriminalca i lopova prihvatiti kao komšiju, ali neće autistično dete - priča Nevena Jojić.

Ona napominje da ne zna odakle ljudima strah da će im autistično dete nešto uraditi, te kako se rađaju predrasude poput one da će im navodno uništiti stan.

- Nema boljeg stanara od porodice koja u svojim redovima ima autistično dete, jer ta porodica zna koliko teško nalazi stan. Autistična deca niti jedu stanove niti uništavaju nameštaj, oni imaju momente uznemirenosti ili hiperaktivnosti, ali te momente imaju i zdrava deca. Ne smeta komšijama i stanodavcima zdravo dete koje juri i viče po stanu, što je i normalno da deca ponekad rade, međutim, autistično dete im smeta kad isto to povremeno uradi. Ne znam šta da kažem, mi sa ovim živimo svakog dana, neće nas u pekari, neće nas u restoranu, bioskopu ili pozorištu. Ja sam to negde prevazišla i kažem: "Baš me briga"! Ova žena ne može, nažalost da kaže to isto, jer sa tim detetom i ostatkom porodice nema gde da živi - objašnjava Jojićeva.

Republika

Foto: Facebook

Objava o problemu porodice deteta sa autizmom

 

SAMO MIR

Naša sagovornica takve stvari naziva tragedijom društva u kojem živimo:

Porodice te dece su mirne, jer i njima od silnog trošenja energije i njehove muke, mir najviše i treba. Ljudi, razbijte predrasude i shvatite da deca sa autizmom jesu drugačija, ali imaju ista prava kao i sva druga. Raduje me što uvek ima izuzetaka, nađu se, razumeju, međutim, u normalnim društvima izuzetak ne treba da budu oni, već ovi drugi koji različitost ne prihvataju - kaže Nevena Jojić i poziva ovu nesrećnu majku da im se javi, kako bi pokušali nekako da joj pomognu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading