GORELO NEBO NAD SRBIJOM, BIĆE ZIMUS I MINUS 20: Šta znači pojava polarne svetlosti netipične za Balkan

Autor:

Vesti

06.11.2023

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni profesor Boris Koljčicki govorio je da aurora borealis najavljuje oštriju zimu, kaže meteorolog Ivan Ristić.

GORELO NEBO NAD SRBIJOM, BIĆE ZIMUS I MINUS 20: Šta znači pojava polarne svetlosti netipične za Balkan

Foto: Printscreen/Twitter/my_thoughts_too

Polarna svetlost poznatija kao aurora borealis napravila je u pojedinim delovima Vojvodine spektakl na nebu kakav se u našim krajevima retko viđa. Pojava pri kojoj je nebo užarenih boja i preliva se u jarkim nijansama najčešće se viđa u skandinavskim zemljama, u Rusiji, na Aljasci, Islandu, a kod nas je šokirala meštane okoline Sombora, Vrbasa, Nove Crnje, Vršca, Bačke Palanke i drugih vojvođanskih mesta.

USMERENO NA POLOVE

Mediji iz BiH i Hrvatske preneli su da se polarna svetlost takođe videla i u ovim zemljama. Inače, reč je o jedinstvenom fenomenu, polarnoj svetlosti, koja se javlja zbog jake solarne oluje, a navodno najavljuje zimu i s temperaturama do minus 20 stepeni Celzijusa.

- Polarna svetlost se večeras vidi i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori.

Zbog jake solarne oluja, polarna svetlost je vidljiva skoro do samog juga Evrope, a tako može biti i sledeće veče - objavio je u nedelju uveče portal Hailz Srbija.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da Sunce ima svoje periode aktivnosti na svakih 11 godina.

- Kada sunčeva aktivnost dostigne maksimum, dolazi do velikih erupcija plazme i samog centra Sunca. Deo te plazme napušta sunčevu orbitu i, kada je napusti, naziva se sunčev vetar. Sunčev vetar putuje po našem Sunčevom sistemu i jedan deo tih čestica plazme stiže i do Zemlje, gde ga magnetno polje usmerava na sever i jug, na polove. Polarna svetlost postoji i na severnom i na južnom polu - objašnjava Ristić.

Solarni udar na elektroniku

Istovremenim pojavljivanjem polarnih svetlosti i magnetne oluje u visokoj atmosferi dolazi do indukcije snažnih električnih struja na većim visinama.
Posledica toga može biti indukcija visokog električnog potencijala u metalnim vodičima na površini Zemlje, kao što su telefonski i električni kablovi, pa i delovi onih Zemljinih slojeva koji sadrže dosta metala. S tim u vezi dolazi i do smetnji kao što su pregorevanje osigurača na električnim instalacijama, prekid telefonskih veza ili daljinskog prenosa električne energije, smetnje u radio-emisijama i slično.
Ruski Institut za geofiziku otkrio je snažne smetnje u magnetnom polju, što može prouzrokovati probleme s elektronskim sistemima.

VETAR DO 1.000 KM/H

On dodaje da je njegov profesor, čuveni Boris Koljčicki, uvek govorio da je u periodima maksimalne sunčeve aktivnosti vrlo verovatno da i zima bude oštrija.

- Moj profesor Koljčicki, već je tada bio pred kraj života, rekao je kada je maksimalna aktivnost Sunca, a to je ove i sledeće godine, onda je velika šansa da bude oštrija zima. I obrnuto, kada je minimum aktivnosti, onda su i zime slabije, ali to je njegova teorija. Važno je još reći, da kada dođe do solarne oluje i solarni vetar napusti Sunce, ide prosečnom brzinom od 500 kilometara u sekundi, a nekada je čak brži, i do 1.000 kilometara u sekundi. Treba mu nekoliko dana da stigne od Sunca do planete Zemlje. Kada dođe na Zemlju, izaziva geomagnetne oluje ili polarnu svetlost - zaključuje sagovornik.

"Krvavi barjaci na nebu idoše"

Ovaj prirodni fenomen je zabeležen i u pesmi "Početak bune protiv dahija", uoči Prvog srpskog ustanka protiv Turaka. Narodni pesnik, naravno, to je video kao božji znak srpskom narodu.
Drugu sveci vrgoše priliku:
Od Đurđeva do Dmitrova dana
sve barjaci krvavi idoše;
viš' Srbije na nebu vedrome,
da se Srblji na oružje dižu,
al' se Srblji dignut' ne smjedoše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading