REDAK FENOMEN IZNENADIO SRBE, POLARNA SVETLOST SE POJAVILA NA NAŠEM NEBU! Prema narodnom VEROVANJU, evo šta to znači! (FOTO)

Autor:

Vesti

06.11.2023

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juče, u predvečernjim satima, između 17.30 i 18.30 polarna svetlost mogla je da se vidi u ovim mestima u Vojvodini o čemu svedoče i brojne fotografije na društvenim mrežama.

REDAK FENOMEN IZNENADIO SRBE, POLARNA SVETLOST SE POJAVILA NA NAŠEM NEBU! Prema narodnom VEROVANJU, evo šta to znači! (FOTO)

Foto: pixabay.com

Posle jučerašnjeg nevremena s udarima jakog olujnog vetra koji je tukao i sa 100 na sat, a koje je prvo zahvatilo zapad Srbije, potom Vojvodinu s Novim Sadom, a onda i Beograd, nebo se razvedrilo a na njemu redak fenomen, gotovo nezamisliv za naše podneblje - polarna svetlost.

Aurora borealis koja se redovno viđa na severu Evrope - Islandu, skandinavskim zemljama, u Rusiji, Škotskoj, ali i na Aljasci....ostavila je sever Srbije u potpunoj neverici kad se čitavo nebo zacrvenelo kao da gori.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Malo je reći koliko su ljudi bili iznenađeni verujući da polarna svetlost nikada ne bi moga da "dođe" i do nas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Međutim, juče, u predvečernjim satima, između 17.30 i 18.30 polarna svetlost mogla je da se vidi u ovim mestima u Vojvodini o čemu svedoče i brojne fotografije na društvenim mrežama - u Bačkoj Palanci, Novoj Crnji, Kanjiži, Somboru, Vrbasu, Kaću, Vršcu...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Poslednji put je polarna svetlost u našim krajevima viđena 2003. godine, ali i 1958, te 8. i 9, kao i 11. novembra 1991. godine. Zabeležena je i u noći između 6. i 7. aprila 2000. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Šta narodna verovanja kažu za crveno nebo

Narodna verovanja za sinoćni fenomen nisu poznata ali jesu za crveno večernje sunce i crveno nebo u suton. Kada se nakon pljuskova, raziđu oblaci i ukaže se večernje crveno sunce, naš narod ima običaj da kaže da će sutra ujutru padati kiša.

Šta kažu etnolozi?

- Narod jeste uvek gledao u nebo i tumačio znake. Kada je pun mesec šta se valja, a šta ne raditi. Ili je povezano sa vremenskim neprilikama na važne datume, na primer, veruje se da kada zagrmi na Svetog Savu, treba da očekujemo burne događaje. Međutim, za ovu narodnu izreku nisam čula tokom svojih istraživanja - govorila je pre par godina za Blic Vesna Marjanović, etnolog.

Dodaje da je tradicija promenljiva, narod se prilagođava vremenu u kojem živi i sklon je izmišljanju tradicije, što ukazuje da neke izreke nisu delo tradicije već su nastale u hodu, a tumače se kao tradicionalne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

- Ovo je verovatno novija izreka. Znam da se veruje u predskazanje da kada je crveno nebo, biće vetar sutradan, to se govori u nekim krajevima. Različita tumačenja se javljaju u različitim područjima, neko ko živi u planinama ne vidi isto i ne tumači kao onaj koji živi u ravnici. Tako da smatram da bi objašnjenje za ovu pojavu trebalo tražiti isključivo u atmosferskim i kosmičkim pomeranjima - zaključuje etnolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading