ZA OVAJ POSAO PLATA JE I DO 200.000 DINARA, ALI NIKO NEĆE DA GA RADI! U Srbiji nedostaje više od 5.000 ovih radnika!

Autor:

Vesti

29.10.2023

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na tržištu rada u Srbiji, pored autolimara, jedno od najtraženijih zanimanja je automehaničar, a statistika pokazuje da se slična situacija odvija u svim evropskim državama.

ZA OVAJ POSAO PLATA JE I DO 200.000 DINARA, ALI NIKO NEĆE DA GA RADI! U Srbiji nedostaje više od 5.000 ovih radnika!

Foto: shutterstock

Stoga, nije iznenađujuće što se u lokalnim oglasima za posao često nude i prilike za zapošljavanje u inostranstvu.

Nedostatak novih radnika koji bi se obučavali za ovaj zanat i nedostatak učenika koji pokazuju interes za njega predstavljaju ključni izazovi u ovom sektoru.

Prema rečima Miloša Turinskog sa portala "Infostud", tokom 2022. godine, bilo je ukupno 605 oglasa namenjenih automehaničarima, pri čemu je prosečna plata iznosila 96.000 dinara.

Republika

Foto: pixabay.com

Automehaničar/Ilustracija

Minimalna plata koja je oglašena iznosila je 40.000 dinara, dok je maksimalna zabeležena u ovoj godini iznosila čak 200.000. Najveći broj poslodavaca nudio je zarade koje su bile u opsegu od 74.000 do 119.000 dinara - ističe Turinski.

- Za sada je u 2023. godini objavljeno 560 oglasa za automehaničare. Iako su minimalna i maksimalna zabeležena zarada identična kao i prošle godine, prosečna visina ponuđene zarade u ovoj godini iznosi 108.000 dinara - dodao je.

Veliki nedostatak automehaničara

Ovogodišnji prosek ponuđenih plata u ovom zanimanju je između 86.000 dinara i 135.000 dinara.

I pored poprilično dobrih zarada, poslodavci i dalje imaju problem u zapošljavanju zbog velikog nedostatka ovog profila na tržištu. Sa jedne strane uslovi i visina zarade su mnogo bolji u zemljama zapadne Evrope, a sa druge malo je mladih koji su zainteresovani da se školuju za ovo zanimanje. Ovde možemo da posmatramo problematiku u zapošljavanju i iz trećeg ugla, da ljudi koji imaju ovaj zanat u rukama se pre opredeljuju za preduzetničke i samostalne vode, nego za rad kod poslodavca - zaključuje Turinski za beogradske medije.

Republika

Foto: pixabay.com

Automehaničar/Ilustracija

Inače, nezvanične procene govore da u našoj zemlji nedostaje od 5.000 do 10.000 automehaničara.

BONSU VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading