SIMBOL USPEHA: "Er Srbija" dokaz napretka naše zemlje

Autor:

Vesti

29.10.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republika objavljuje impresivne brojke o rastu broja letova, aviona i prevezenih putnika.

SIMBOL USPEHA: "Er Srbija" dokaz napretka naše zemlje

Foto: Tanjug

Samo je korak te 2013. delio srpsku nacionalnu avio-kompaniju "Jat ervejz" od katanca.

Taj korak nije se merio mesecima, već danima. A onda je jedan drugi korak, hrabar, odlučan i, pokazaće se, dalekovido mudar sve okrenuo. I zato danas ovaj tekst može s punim pravom da ponese naslov koji smo mu dali: "Simbol uspeha".

Foto: Republika

 

Deset godina kasnije, na obeležavanju decenije poslovanja "Er Srbije", nove nacionalne avio-kompanije formirane te 2013, ministar finansija Siniša Mali otkrio je šta se tada dešavalo:

- Sećamo se, kao juče da je bilo, 2013, kad je predsednik Vučić zamolio šeika iz Emirata da nam pomogne u restrukturiranju tadašnjeg "Jata", firme koja je imala više od 400.000.000 dolara duga. Imao je 11 aviona i nije imao budućnost. To je bila slika i prilika Srbije, tada 2012-2013, Srbije koju smo nasledili. Nakon teških pregovora, uz podršku "Etihada", strateškog partnera, preokrenuta je situacija i stvorena "Er Srbija", pa se od kompanije koja je bila na ivici bankrota napravila najbrže rastuća i najveća regionalna nacionalna avio-kompanija.

Ugovor o formiranju "Er Srbije" je potpisan 1. avgusta 2013, a 26. oktobra iste godine obavljen je prvi let buduće vodeće avio-kompanije u regionu. 

Time je započeo period transformacije kompanije, kada je pored uvođenja novog brenda i imena, kompletno obnovljena flota, proširena mreža destinacija, uspostavljeni su efikasni procesi i implementirani novi savremeni sistemi. U međuvremenu, država Srbija postala je većinski vlasnik "Er Srbije", što se, takođe, pokazalo kao pun pogodak. Proteklog leta, naime, oboreni su svi mogući rekordi u broju putnika i letova. O novim destinacijama da i ne govorimo...

ZANIMLJIVI PODACI

- Posle pauze od četvrt veka, u junu 2016. ponovo su uspostavljeni letovi između Beograda i Njujorka
- "Er Srbija" jedina u regionu leti i do Njujorka i do Čikaga
- U maju 2017. uzleteo prvi avion "Er Srbije" s kompletno ženskom posadom
- U "Er Srbiji" polovinu zaposlenih čine žene
- Tokom pandemije korone obavljeno na desetine kargo-letova s isporukama medicinske opreme i za vraćanje naših ljudi iz inostranstva
- Posle 22 godine 2022. uspostavljen direktan let do Kine (Tjenđin)
- U prvih šest meseci ove godine zabeležen profit od 22,4 miliona evra, što je na nivou profita za celu 2022.
- Članovi kabinske i letačke posade i zaposleni u zemaljskim službama od petka nose nove uniforme, koje su kreirane povodom obeležavanja desetogodišnjice poslovanja, a autor je modni kreator Milena Bojić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading