SVETA PETKA - SVETAC O KOM NAJMANJE ZNAMO, A NAJČEŠĆE NAM SE "JAVLJA": Danas pravoslavni vernici slave dan prepodobne mati Paraskeve

Autor: K. B. - E. S. T.

Vesti

27.10.2023

06:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O njenim moćima se decenijama ispredaju priče. Lekari dali ženi tri meseca života, a ona se nad moštima Svete Petke moli i 10 godina kasnije.

SVETA PETKA - SVETAC O KOM NAJMANJE ZNAMO, A NAJČEŠĆE NAM SE "JAVLJA": Danas pravoslavni vernici slave dan prepodobne mati Paraskeve

Foto: YOUTUBE PRINTSCREEN / TELEVIZIJA LASER

Pravoslavni vernici danas slave Svetu Petku, ali crkva i kapela na Kalemegdanu bile su pune vernika i dan ranije. Danas se očekuje njih 5.000-6.000. Malo je svetaca koji se tako često javljaju ljudima u snovima kao Sveta Petka ili da se toliko naroda okupi u porti na dan slave, a mi, zapravo, o Svetoj Petki vrlo malo podataka imamo.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Crkva Svete Petke

Jerej Sava Milin, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu i sveštenik u Crkvi Ružice i kapeli Svete Petke, naveo je juče za Srpski telegraf nekoliko primera susreta sa zahvalnim vernicima.

- Koliko su puta dolazili i pričali: "Oče, bolest je bila takva da su lekari rekli da su uradili sve što su mogli, da idem kući", a kad ih pita koliko joj života daju, mada je to nepopularna rečenica i oni ne vole odmah da odgovore, kažu: "S ovim rezultatima, dva-tri meseca." "I ja sam, oče, došla u kapelu Svete Petke i jako se molila ovde kod moštiju." Pitam je kako je sada, a gospođa mi odgovara: "Pa to je bilo pre 10 godina." Koliko smo se takvih priča naslušali - kaže jerej Milin.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Jerej Sava Milin

On dodaje da o Svetoj Petki zapravo vrlo malo i znamo.

- Poznato je da je bila svetiteljka iz prelaza desetog na 11. vek, da je živela negde oko Carigrada i Soluna, da se mnogo podvizavala i molila, a o njenim podvizima, bitnom životu nikakvih bitnih podataka nemamo. A nju je Bog javno proslavio, evo, dan-danas, vekovima, kažite mi u Srbiji svetinju da se taj dan skupljaju 5.000-6.000 da proslavljaju, da stoje u redu po četiri-pet sati - ističe jerej Milin.

Jedno od nezaobilaznih pitanja je i šta tog dana sme da se radi, a šta ne:

- Kao i za svaki praznik, kad me pitaju šta da radim, kažem dođite u crkvu. To mi je nekako najprirodnije, pogotovu na svetu liturgiju, to nam je najvažnije bogosluženje koje imamo u crkvi. Pritom, to bogosluženje upravo jeste bogosluženje kada se svi zajedno okupljamo da proslavljamo Boga.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Gospava Katalina

Ispred kapele Svete Petke zatekli smo i gospođu Gospavu Katalinu, koja je došla dan ranije da izbegne današnju gužvu.

- Na dan Svete Petke ništa ne radim, šetam, molim se Bogu. Mnogo volim ovaj praznik, to je moja devojačka slava. Dođem dan ranije da izbegnem gužvu, mnogo sam stara. Volim sve praznike, čak sam sanjala da me Spasovdan spasao kad mi je bilo teško, jako sam pobožna. Pijem vodicu i perem oči, kažu da je najbolje za vid - kaže naša sagovornica.

Dođe da se isplače, tako sva muka ode

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Mirjana Ergić

Mirjana Ergić došla je s drugaricom u crkvu dan uoči Svete Petke, a s unukom će danas otići na izvor Svete Petke u Rakovicu.

- U crkvu idem povremeno, nisam baš redovan posetilac, ali kad osetim potrebu, onda je to baš onako iskonska potreba, sednem s mojom najboljom drugaricom, isplačem se najčešće. Valjda sva muka nekako ode. Uzimam vodicu iz crkve, stavljam je u jelo, nekad popijem, umijem se s njom i tog dana ne radim velike poslove - kaže Ergićeva.

Starešina crkve: Evo zašto se ne radi na sveca

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Protojerej Vladimir Vukašinović

Protojerej Vladimir Vukašinović, starešina Crkve Ružice i kapele Svete Petke, objašnjavajući šta na sveca sme da se radi, a šta ne, kaže da jedino što ne valja jeste da se ne ode u ckrvu na bogosluženje, a ono što se najviše valja je da se ode u crkvu na bogosluženje.
- I to čuveno, da neki dan ne radimo. Nije to razlog za to što se Bog slavi neradom, odnosno uzdržavanjem od rada. To je starozavetni, jevrejski koncept bio da se subota proslavlja jer Bog se odmorio od stvaranja u subotu, pa onda i mi učestvujemo u tom Božjem odmoru. Za nas je nerad samo iz jednog razloga, ne da ne bismo radili, nego da bismo imali vreme da odemo u crkvu - poručio je protojerej Vukašinović.

Ceni život i njenu žrtvu

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Nena Jurković

Nena Jurković je došla iz Dalmacije i u crkvu ide kad god oseti potrebu.

- Na Svetu Petku ne radim ništa, ona je svetiteljka koju baš volim, čitala sam o njoj. Ne volim da idem u crkvu kad su gužve, baš kad su praznici. Odem ranije ili posle, nekako u crkvu odem kad hoću glavu da dovedem u red, da razmišljam, da se vratim u normalu - kaže Jurkovićeva, a na pitanje šta bi posebno istakla kad razmišlja o ovoj svetiteljki, dodaje:

- Sam njen život i žrtvu, posvećenost veri, to me nekako oduševljava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading