U LOMU ZATEKLI ČUDESAN PRIZOR! Dušan i Stefan iz Pirota krenuli da obnavljaju zapuštenu crkvu ne sluteći šta će tamo doživeti! (FOTO)

Autor:

Vesti

13.10.2023

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovde su se, po predanjima, događala i čudesna isceljenja, ali poslednjih decenija, crkva je potpuno zaboravljena i, dok nisu Dušan i Stefan došli na ideju da počnu da je uređuju, bila je potpuno urasla u šumu i neprepoznatljiva.

U LOMU ZATEKLI ČUDESAN PRIZOR! Dušan i Stefan iz Pirota krenuli da obnavljaju zapuštenu crkvu ne sluteći šta će tamo doživeti! (FOTO)

Foto: Yt/Pirotske vesti

Dvojica mladih Piroćanaca, Dušan Živković i Stefan Lazarević, obojica žive u selu Crvenče, krenuli su, uz blagoslov crkvenih vlasti, u obnovu zaboravljene svetinje - Crkve Svetog Ilije iz 15. veka.

Iako decenijama potpuno zaboravljena i urasla u korov i trnje, pa i šumu, ova svetinja krije mnoge misterije.

Republika

Foto: Yt/Pirotske vesti

Crkva Svetog Ilije, Pirot

 

Po predanju, ovde je ostao deo moštiju Svete Petke, zbog čega je najpre ova crkva bila namenjena Svetoj Petki, ali s obzirom da je seoska slava u Crvenčevu Sveti Ilija, kasnije je, kroz vekove, preimenovana.

Ovde su se, po predanjima, događala i čudesna isceljenja, ali poslednjih decenija, crkva je potpuno zaboravljena i, dok nisu Dušan i Stefan došli na ideju da počnu da je uređuju, bila je potpuno urasla u šumu i neprepoznatljiva.

Republika

Foto: Yt/Pirotske vesti

Crkva Svetog Ilije, Pirot

 

Do crkve se inače dolaze jedino kolskim putem iz pravca Staničenja, a da bi se do nje došlo iz Crvenčeva, mora da se prelazi reka, pa je verovatno i to jedan od razloga zašto je ova svetinja potpuno zaboravljena.

Ipak, zahvaljujući dvojici mladića koji su pre mesec dana počeli da krče šumu i trnje, sada je okolina crkve “progledala”.

Republika

Foto: Yt/Pirotske vesti

Crkva Svetog Ilije, Pirot

 

Kuriozitet je, i prava misterija, da su u kršu nastalom od pada krova, Dušan i Lazar pronašli dve izuzetno očuvane, moglo bi se reći potpuno netaknute ikone, što je pravo čudo, imajući u vidu da crkva decenijama propada, i izloženost snegovima, kišama, vetrovima…

Dušan kaže da će on i Stefan uložiti maksimalni trud da se obnova svetinje što pre završi, ali će biti potreban novac za kupovinu građe za obnovu propalog krova.

- Stefan i ja poznajemo i obradu drveta i sve što treba za ovakav posao, ali biće neophodna pomoć prilikom kupovine materijala za krov pa se tu nadamo da će se javiti ljudi koji žele da nam pomognu da već na proleće svi zajedno oživimo ovu svetinju koja je neprocenjiva za ovaj kraj, a siguran sam da će i ogroman broj Piroćanaca posećivati ovu svetinju, moliti se Bogu, paliti sveće - kaže Dušan.

(Republika/Kurir/Pirotske vesti)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading