BUDUĆI VOZAČI SVE ČEŠĆE LAŽIRAJU TESTOVE, ZA VOZAČKU DOZVOLU PRISTAJU NA SVE! 'Ako nije ''resavska škola'', onda je NEŠTO DRUGO!

Autor:

Vesti

18.10.2023

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas nije tako retka situacija da se na tom ispitu sve više vara.

BUDUĆI VOZAČI SVE ČEŠĆE LAŽIRAJU TESTOVE, ZA VOZAČKU DOZVOLU PRISTAJU NA SVE! 'Ako nije ''resavska škola'', onda je NEŠTO DRUGO!

Foto: pixabay.com

Ukoliko planirate da polažete za vozačku dozvolu, važno je da budete temeljno pripremljeni za ceo proces polaganja i sticanja tog dokumenta.

Za sticanje vozačke dozvole za B kategoriju, neophodno je da uspešno prođete teorijski deo ispita, naučite kako pružiti prvu pomoć, i takođe položite praktični deo polaganja.

Varanje

Ipak, danas nije tako retka situacija da se na tom ispitu sve više vara. Poseban porast u varanju primetila je nemačka vlada, koja je očetkom prošle godine poštrila kazne za pokušaj varanja u vozačkoj obuci.

Međutim, čini se da kazne nisu imale delotvoran učinak, pa je u prvih devet meseci 2023. sa nekakvom puškicom uhvaćeno je 2.700 kandidata, više nego ikada ranije, saopštilo je Udruženje tehničkog nadzora (TÜV).

Neuspešne mere

Ovaj podatak ne bi bio toliko uznemirujuć da to nije 38% više nego u istom periodu prošle godine, navelo je Udruženje tehničkog nadzora u ponedeljak.

U trećini slučajeva, kandidati su podmetali nekog drugog da polaže teorijski ispit, a nešto manje uhvaćenih je na ispit pokušalo da prošvercuje neko zabranjeno pomagalo, poput telefona, komunikatora ili klasične smotanje cedulje, prenosi Dpa.

Dolazilo je i do fizičkih obračuna

Kada su pokušali da sankcionišu takvo ponašanje, u više desetina slučajeva ispitivači su se suočili sa pretnjama, pa i fizičkim nasrtajem.

Foto: Shutterstock

Besan vozač

Prema propisima od prošle godine, nastavne institucije kandidatima uhvaćenim u prevari mogu da zabrane polaganje na devet meseci. TÜV, međutim, ukazuje da se ta zabrana zapravo retko izriče.

Nije sve tako crno

Uprkos negativnom rekordu, pokušaj varanja je zapravo retka pojava, jer ispite za vozačku dozvolu od početka januara do kraja septembra polagalo je 1,52 miliona ljudi, devet odsto više nego 2022.

Šta kaže statistika?

Prolaznost na teorijskom ispitu bila je skromnih 52 odsto, a za B kategoriju 55 odsto. TÜV slabu prolaznost pripisuje rastućoj složenosti i frekvenciji drumskog saobraćaja, prenosi B92.

Na praktičnom delu ispita, prolaznost je bila oko 70 odsto, odnosno 63 odsto za B kategoriju. U posmatranom devetomesečnom periodu, vozački ispit neke kategorije položilo je 1,32 miliona kandidata, približno isto kao prethodne godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading