UVODE SE B PLUS KATEGORIJE! Stariji vozači od sada češće na pregledima, mladima ograničena noćna vožnja!

Autor:

Vesti

14.10.2023

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija planira promeniti pravila vezana za izdavanje vozačkih dozvola za starije vozače i one koji upravljaju teškim vozilima na svojoj teritoriji.

UVODE SE B PLUS KATEGORIJE! Stariji vozači od sada češće na pregledima, mladima ograničena noćna vožnja!

Foto: pixabay.com

Prema predloženom nacrtu, vozači stariji od 60 godina biće obavezni obnavljati svoje dozvole svakih 7 godina, dok će vozači stariji od 70 godina to morati da urade svakih pet godina.

Vozači stariji od 80 godina moraće obnavljati dozvole svake dve godine, uz obavezne medicinske provere i dodatnu edukaciju.

Uvođenje posebne B plus kategorije dozvole za vozila teža od 1,8 tona takođe je planirano, s obrazloženjem da takva vozila češće učestvuju u sudarima od lakših automobila.

Republika

Foto: pixabay.com

Automobili/Ilustracija

Pravo polaganja ispita za ovu kategoriju imaće samo osobe starije od 21 godine. Takođe se razmatraju stroža pravila za vožnju u noćnim časovima, od ponoći do šest ujutro.

Krajem godine zakazano je glasanje o ovom nacrtu, a njegovo usvajanje ima za cilj smanjenje broja smrtnih slučajeva u saobraćaju sa 20.000 godišnje na nulu do 2050. godine.

Da li to važi i za Srbiju?

Postavlja se pitanje da li će ova pravila biti primenjena i u Srbiji, s obzirom na dosadašnju praksu pridržavanja evropskih saobraćajnih regulativa. Profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić, smatra da će ova pravila uskoro doći i u Srbiju.

- Pošto mi sledimo sve pozitivne trendove u normativi, pa ćemo slediti i ovaj. Ali kada ste poslednji put čuli da je lekarska komisija odbila nekome da da uverenje da je sposoban da vozi? I da li ste nekada čuli da je nekom bilo loše pa je izazvao saobraćajnu nezgodu? A da li ste čuli da je protiv lekara bila podneta prijava? Ne! Hoću reći da je kod nas taj lekarski pregled postao formalan - kaže profesor.

Vujanić kaže da nije siguran koliko je bitno uvesti posebnu kategoriju za teža vozila, što je evropski predlog naročito zato što ima putničkih automobila koji imaju veće težine.

- Ja sam vozio auto koji je imao 1,86 tona. Hoće li za "bentli" da polaže za B plus? Ima sigurno više od dve tone. Ili za "linkoln" limuzinu da polaže za B plus? Ja bih razumeo da oni propišu za vrstu vozila, kao što za kamion mora C kategorija - objasnio je on za 24sedam.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading