PLJUŠTAĆE KAZNE ZBOG SLUŠALICA! Velika kontrola vozača, ali i PEŠAKA

Autor:

Vesti

09.10.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored kazni za pešake, Zakonom o bezbednosti saobraćaja regulisana su pravila i za vozače električnih trotineta.

PLJUŠTAĆE KAZNE ZBOG SLUŠALICA! Velika kontrola vozača, ali i PEŠAKA

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Ko sluša muziku dok prelazi ulicu, platiće 3.000 dinara, a ako vodi dete 6.000-12.000

Međunarodna akcija "Fokus na putu" počela je juče u 30 evropskih zemalja, koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), među kojima je i Srbija, i trajaće do 15. oktobra.

POSEBNA PAŽNJA

Fokus je, pored vozača, sada i na pešacima, te će posebna pažnja biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje onih koji razgovaraju mobilnim telefonom ili slušaju muziku pomoću slušalica dok prelaze ulicu. Kazna za ove prekršaje je 3.000 dinara, a ukoliko sa sobom vodite dete 6.000-12.000.

- Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode od četiri do čak 20 puta, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima. Takođe, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od četiri do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila - navode iz MUP.

Kako se još objašnjava, saobraćajni policajci od početka ove godine sankcionisali su oko 38.000 vozača zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje i oko 2.500 pešaka zbog nepropisnog korišćenja telefona ili slušalica.

NI U GUŽVI

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da je zakon, kada je o ovom problemu reč, vrlo precizan:

- Osnovna odredba zakona kaže da telefon tokom vožnje sme da se koristi isključivo uz hendsfri. To znači da je kažnjivo i ukoliko, recimo, iz nekog razloga na semaforu držite telefon u ruci. Što se tiče vozača, zakon ne dozvoljava upotrebu mobilnog telefona ni ako ste iz nekog razloga zaustavljeni u saobraćaju. Tu mislim na situaciju kad ste zaustavljeni u nekoj gužvi, na ulici ili mostu.

* kazna za nepropisno korišćenje telefona pri prelasku kolovoza 3.000 dinara, u slučaju da je sa vama dete propisana kazna je od 6.000 do 12.000 dinara
* kazna za korišćenje slušalica u oba uha 3.000 dinara
* kazna za pričanje telefon prilikom vožnje 10.000 dinara (ukoliko se plati u prvih osam dana 5.000 dinara)
* kazna za prelazak ulice van pešačkog 5.000 dinara

Kazne za vozače električnih trotineta

Pored kazni za pešake, Zakonom o bezbednosti saobraćaja regulisana su pravila i za vozače električnih trotineta. Naime, oni će po novom zakonu morati da nose biciklističke kacige. Kazna za nepoljtovanje ove odredbe je 10.000 dinara. Svetlobojni, reflektujući prsluk moraju da nose samo kada se kreću kolovozom, a kazna je takođe 10.000 dinara.

Električni trotinet moraće da ima nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, a kazna ako je nemate je 10.000 dinara. Takođe, noću i u uslovima smanjenje vidljivosti vozači trotineta na biciklističkoj ili peljačko-biciklističkoj stazi moraju da imaju reflektujući prsluk ili bilo koji vid osvetljenja. Kazna za nepoštovanje je 3.000 dinara.

Na trotinetu istovremeno ne smeju da budu dve osobe, a osobama mlađim od 14 godina upravljanje ovom vrstom prevoznog sredstva nije dozvoljeno, kao ni vožnja trotoarom, za nepoštovanje ovih pravila propisana je kazna od 10.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading