GOSPOĐO, ŠTA JE SA MOZGOM? Majka se vozi sa DETETOM ispred sebe trotinetom, KRŠI zakon i baš je briga! Šok snimak osvanuo na mrežama (VIDEO)

Autor:

Vesti

27.09.2023

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I pored stogih promena u Zakonu, ljudi i dalje voze električne trotinete kao da isti nije ni donet!

GOSPOĐO, ŠTA JE SA MOZGOM? Majka se vozi sa DETETOM ispred sebe trotinetom, KRŠI zakon i baš je briga! Šok snimak osvanuo na mrežama (VIDEO)

Foto: printscreen/instagram.com/serbialive_vesti

Šok snimak na kome jedna majka vozi trotinet sa rančećem na ramenu i detetom ispred sebe, kruži društvenim mrežama, a narod se uprono pita kada će se Zakon o električnim trotinetima poštovati propisno.

Jedan korisnik društvene mreže Instagram, zabeležio je trenutak vožnje u kome mu je put preprečila gospođa koja se provozala električnim trotinetom.

Sve to ne bi bio problem da ona ispred sebe nije imala i dete, te je njena odgovornost, samim tim i veća!

Evo kako je ovo izgledalo iz njegovog ugla:

Podsetimo, nedavno je došlo do izmena u Zakonu, te i do ograničenja brzine u vožnji električnih trotineta, obaveznog nošenja opreme, kao i drugih ključnih promena koje će uticati na način vožnje električnih trotineta.

Gde smeju da se voze

Prema novom zakonu, električni trotineti više ne smeju voziti pešačkim delom trotoara.

Foto: Shutterstock

Električni trotinet

Umesto toga, treba ih koristiti na biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ako takve staze nisu dostupne, tada je dopuštena vožnja po kolovozu.

Obavezna oprema

Vozači električnih trotineta u Srbiji moraju se pridržavati novih pravila u vezi sa obaveznom opremom.

Ovo uključuje nošenje zaštitne kacige i svetloodbojnog prsluka. Takođe, na trotinetima moraju imati posebnu nalepnicu koja služi kao registracija.

Pravila za ograničenje brzine

Novi zakon takođe postavlja ograničenja brzine za vožnju električnih trotineta.

Maloletni vozači smeju voziti na kolovozu samo tamo gde je dozvoljena brzina do 30 kilometara na sat, dok punoletni vozači mogu voziti tamo gde je dozvoljena brzina do 50 kilometara na sat.

Maksimalna dozvoljena brzina na trotoaru iznosi 25 kilometara na sat za sve vozače.

Izdavanje nalepnica

Agencija za bezbednost saobraćaja će izdavati nalepnice za električne trotinete koji ispunjavaju uslove propisane zakonom. Ove nalepnice ne predstavljaju registraciju vozila, već potvrđuju da trotinet ispunjava sve zakonom propisane uslove.

Nema slušalica

Zakon nalaže nošenje kacige i svetloodbojnog prsluka tokom vožnje. Takođe, vozači trotineta moraju imati nalepnicu i nositi zaštitnu opremu ili biti označeni reflektujućim materijalom noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Momak na električnom trotinetu sa slušalicama

Vozači ne smeju koristiti slušalice dok voze i moraju se pridržavati određenih pravila o vožnji i ponašanju u saobraćaju.

Kazne predviđene zakonom

Zakon takođe propisuje kazne za nepoštovanje ovih pravila. Vozači ne smeju prevoziti drugo lice na trotinetu i ne smeju prevoziti lice mlađe od 14 godina na autoputu i motoputu. Prekršioci ovih pravila mogu biti kažnjeni zatvorom ili novčanim kaznama u skladu sa zakonom.

Ove promene u zakonu predstavljaju važan korak ka povećanju bezbednosti u saobraćaju i boljoj regulaciji vožnje električnih trotineta u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading