SUBOTIČANI BESNI ZBOG TRENDA KOJI HARA SRBIJOM! Tinejdžeri zbog JEDNE stvari zadaju glavobolju kako vozačima, tako i pešacima

Autor:

Vesti

07.09.2023

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Policijske uprave u Subotici navode da korisnici električnih skutera nemaju obavezu polaganja vozačkog ispita i ne podležu registraciji za njih.

SUBOTIČANI BESNI ZBOG TRENDA KOJI HARA SRBIJOM! Tinejdžeri zbog JEDNE stvari zadaju glavobolju kako vozačima, tako i pešacima

Foto: Shutterstock

Trend sve učestalije upotrebe električnih skutera, bicikala i trotineta nije zaobišao ni Suboticu, a građani su se u poslednje vreme intenzivno obraćali sa primedbama upućenim na račun pojedinih korisnika, pretežno mlađih, koji nepoštujući saobraćajne propise dovode u rizične situacije sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Pre 15 minuta dva tinejdžera na električnom skuteru izletela su na raskrsnicu iz sporedne ulice, a ja sam se kretala ulicom koja ima prvenstvo prolaza . Kao vozač automobila i biciklista, uvek usporavam na ovakvim raskrsnicama, kao i na pešačkim prelazima. Sreća, pa sam usporila i sada, na vreme sam zaustavila vozilo, inače bi dečaci uleteli u mene i ženu koja je vozila bicikl u suprotnom pravcu. Dečaci se nisu zaustavili, a nisu ni pogledali levo i desno - opisuje ovu rizičnu situaciju vidno uznemirena građanka za subotica.com.

Foto: Shutterstock

Električni skuter

Pa zar na ovaj način deca treba da povređuju sebe i druge? Apelovala bih na sve roditelje da ih, ako su im već kupili to čudo, upoznaju sa saobraćajnim propisima i pravilima koja se moraju poštovati kako bi se osigurala bezbedna vožnja.

Na ovaj problem ukazao je i građanin koji smatra da, osim roditeljima, apel treba uputiti i nadlležnima.

Na semaforu kod glavne autobuske stanice izleteo mi je dečak, ne stariji od 12 godina, koji je prošao na crveno. Uspeo sam da se zaustavim, a i pored sirene i mog povišenog tona nije se udostojio ni da pogleda levo ili desno. Osim njihovim roditeljima, upućujem apel i MUP-u. Smatram da pod hitno treba uvesti obavezu polaganja za upravljanje takvim vozilima - smatra ovaj Subotičanin.

I na viber grupi "Uživo sa subotičkih ulica" javili su se sugrađani koji su ukazali na neodgovorno ponašanje pojedinih vozača električnih skutera koji, uprkos zabrani, voze i po pešačkim zonama, igralištima, prostorima za rekreaciju i upošte na mestima koja za to nisu predviđena.

Skoro su mi udarili dete koje je šetalo po trotoaru. Izleteli su iz dvorišta nekadašnje škole "Miloš Crnjanski". Kada su videli dete na trotoaru nisu ni usporili, sreća pa je ono samo stalo na vreme. Voze po igralištu kod "Nirvane" koje je puno male dece i uopšte ne obraćaju pažnju na to - piše jedna Subotičanka na čiju objavu su se nadovezali i drugi sugrađani.

Vrhunac bezobrazluka je kad pojedini korisnici električnih trotineta voze po pešačkoj stazi i signaliziraju pešacima da se sklone kako bi oni mogli proći - Definitivno policija treba da se pozabavi ovim problemom. Beogradskim putem (potez od Aleksandrova do bolnice) redovno se kreću iako postoji biciklistička staza.

Iz Policijske uprave u Subotici navode da korisnici električnih skutera nemaju obavezu polaganja vozačkog ispita i ne podležu registraciji za njih, te dodaju da za korisnike ove vrste vrste vozila važe iste odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja kao i za vozače bicikala.

I za vozače električnih bicikala se primenjuju posebne odredbe Zakona koje se odnose i na vozače bicikala, a kojima se bliže određuju pravila njihovog ponašanja - navode iz PU Subotica i preciziraju:

Vozač bicikla dužan je da se kreće biciklističkom stazom ukoliko ona postoji i to brzinom koja ne može biti veća od 35km/h. Na biciklističkim stazama u oba smera vozač bicikla mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila, a ako se kreću u grupi dužni su da se kreću jedan iza drugog. Vozač bicikla tokom upravljanja vozilom ne sme da ispušta upravljač iz ruku, sklanja noge sa pedala, osim u slučaju oslanjanja kada vozilo nije u pokretu, potom ne sme da se pridržava za drugo vozilo, prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom vožnje, upotrebljava slušalice na oba uha i drugo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading