U PORASTU BROJ TRANSPLANTACIJA SRCA U SRBIJI U POREĐENJU SA PRETHODNE 4 GODINE: Marko i Goran dobili NOVI život, evo kako izgleda postupak

Autor:

Vesti

18.08.2023

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva transplantacija srca u Kliničkom centru urađena je pre 10 godina, do danas je obavljeno čak 52.

U PORASTU BROJ TRANSPLANTACIJA SRCA U SRBIJI U POREĐENJU SA PRETHODNE 4 GODINE: Marko i Goran dobili NOVI život, evo kako izgleda postupak

Foto: Printscreen

Svinjsko srce presađeno čoveku

Nakon dužeg vremena, dogodio se poseban trenutak u Centru za transplantaciju srca. U istom trenutku, u tom centru bili su prisutni dvojica pacijenata - Marko i Goran. Marko je pre tri nedelje uspešno primio transplantaciju novog srca i njegovo zdravstveno stanje se znatno popravilo. On se priprema da uskoro napusti bolnicu i nastavi svoj oporavak kod kuće.

S druge strane, Goran je primio transplantaciju srca pre nekoliko dana. Njegova operacija je takođe uspešno obavljena, i iako je još u procesu oporavka, njegovo stanje se stabilizuje. Kako prenosi RTS, akcenat je dat na važnosti i uspehu ovakvih medicinskih postupaka.

Ovaj trenutak je posebno značajan jer pokazuje koliko su medicinska tehnologija i stručnost napredovali u oblasti transplantacije organa, omogućavajući pacijentima kao što su Marko i Goran da dobiju drugu šansu za zdrav život. Njihove priče takođe podsećaju na važnost doniranja organa i doprinosa ljudi koji su spremni pomoći drugima u ovakvim teškim situacijama.

- Nemam reči, dobro ide oporavak, kažu lekari, za sada je zadovoljavajuće - kaže Goran Račić.

Prvi put i više transplantacija srca nego u prethodne četiri godine. Od početka ove godine - pet. U sali za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije i ekipa RTS-a.

Davalac organa, kome lekari nisu mogli da pomognu, bio je pacijent Urgentnog centra. Porodica je rekla "da", i počela je trka sa vremenom.

- Jako je važna koordinacija između eksplantacionog i transplantacionog tima, te operacije počinju paralelno, dosta su kompleksne, važno je da se sve završi brzo. To je multiorganska intervencija, tu su kardiohirurzi, abdominalni, urolozi, vaskularni hirurzi - objašnjava kardiohirurg Miloš Matković sa Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Prvo se uzima srce, onda i ostali organi.

- Kada se organ izvadi, on nema više krvi u sebi, i sklon je ishemiji, propadanju, naša uloga je da tu kardioplegičnu soluciju implatiramo u srce, isperemo, spakujemo i donesemo na kliniku gde vršimo transplantaciju - priča David Nikolić perfuzer UKCS.

 - Imamo srce - I onda se nastavlja trka sa vremenom.

Timovi spremni da brzo reaguju

Najpre se srce donora priprema, a bolesno primaoca odstranjuje. I onda kreće procedura implantacije, 53-ogodišnji Goran je dobio srce bukvalno u poslednjem trenutku i to 30 godina mlađe osobe.

- Čim je ušao u Intenzivnu negu on je praktično dobio srčani zastoj, vrlo brzo smo ga reanimirali, posle sat vremena je bio ekstubiran, čak je posle dva sata ručao, pojeo svoj obrok, i ono što je usledilo sutradan, da se pojavi donorsko srce - kaže Mirjana Kačar, šef Intezivne nege Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

- I ono posle što je posebno važno, postoperativno, naročito 24 do 48 sati gde anesteziolog non-stop brine - ističe Dejan Marković načelnik odeljenja anestezije Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Ova operacija ne može da se izvede bez vantelesnog krvotoka, mašine koja menja rad srca i pluća.

- Kada srce počne spontano da kuca, vrati se, tada smo bezbedni, i lagano ga odvajamo od mašine - objašnjava Nenad Radosavljević klinički perfuzer UKCS.

I posle intervencije pacijent pod budnim okom lekara

Bez odgovarajuće pripreme pacijenta i neophodne podudarnosti donora i primaoca - rezultati neće biti dobri. I pre i posle transplantacije, pacijenti su pod nadzorom.

- Naš zadatak je da svaki lek mora adekvatno da deluje, da znate šta dajete, da ne dođe do odbacivanja, da ne preterate sa imunosupresivnom terapijom, da ne dođe do maligniteta - ističe kardiolog Odeljenje za transplantaciju srca i mehaničku potporu UKCS Emilija Nestorović.

Prva transplantacija srca u Kliničkom centru urađena je pre 10 godina, do danas je obavljeno čak 52.

- Morate biti spremni da ukoliko se ukaže šansa da transplantaciju uradite uvek, i za to budete spremni, mi imamo na sreću tri tima koja smo oformili, i koje smo u ovom desetogodišnjem periodu obučili da mogu da se smenjuju, jer je jako jako teško da budete pripravni 365 dana u godini - kaže direktor Klinike za kardiohirurgiju profesor doktor Svetozar Putnik.

U Kliničkom centru Srbije urađene su i transplantacije bubrega, a jetra presađena pacijentu na Vojnomedicinskoj akademiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading