INSPEKCIJA NAREDILA UNIŠTAVANJE ČIPSA SA KANCEROGENOM SUPSTANCOM: Pod lupom će se naći i drugi proizvođači

Autor:

Vesti

05.08.2023

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preuzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka

INSPEKCIJA NAREDILA UNIŠTAVANJE ČIPSA SA KANCEROGENOM SUPSTANCOM: Pod lupom će se naći i drugi proizvođači

Foto: shutterstock/printscreen

Proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preduzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je za RTS da tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi.

"Brzo smo reagovali, bili smo u pogonu i konstatovali da je sporna količina uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo zabranili smo dalju upotrebu i naredili uništavanje", objasnio je Vujović.

Foto: RTS/printscreen

 

Zbog povećane količine štetnog akrilamida, čips iz Srbije, brenda "Aro", u pakovanju od 300 grama sa ukusom paprike, povučen je iz prodaje u Hrvatskoj. Tamošnje inspekcije su o spornom proizvodu, preko zajedničkog sistema za uzbunu, alarmirale i ostale članice Evropske unije. Iako Srbija nije članica, deo je tog sistema, pa su informacije stigle i na adresu naše inspekcije.

Kako saznaje RTS, proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preuzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka. Lot je, inače, grupa proizvoda napravljenih u istoj seriji, od istih sastojaka.

Šta je akrilamid

Akrilamid je hemijska supstanca koja se dobija od skroba i nekih aminokiselina prilikom visokih temperatura u tehnološkom procresu prerade proizvoda. Ukoliko se ne drži pod kontrolom s vremena na vreme može da se pojavi, pogotovo ukoliko početnih supstanci ima više u samoj sirovini, objasnio je Vujović.

Nenad Vujović, načelnik inspekcije za biljnu proizvodnju rekao je da je regulativa o akrilamidu usaglašena sa EU, ti nivoi su isti.

"Što se tiče inspekcije, brzo smo reagovali, preko sistema za brzo uzbunjivanje, bili smo u pogonu i konstatovali da je ta količina koja je otišla - uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo od tog lota - zabranili smo dalju upotrebu i naredili uništavanje“, objasnio je Vujović.

"U našim kontrolama smo videli da postoji veza sa drugim lotovima, ispitujemo sve lotove u toj fabrici, a za te druge lotove koji imaju veze sa prvim smo zajedno sa subjektom preduzeli mere da se oni povuku iz prometa i da se uradi opoziv", rekao je Vujović.

Foto: RTS/printscreen

 

"Prva informacija sa terena koju imamo - to je situacija koja se s vremena na vreme dešava, dobro pratimo situaciju sa akrilamidom i ozbiljno pristupamo kontroli toga. Tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi. Svake godine preko monitoringa široko pratimo ove proizvode u svim slučajevima neke nesigurnosti preduzumamo određene mere", naveo je Vujović.

Vujović kaže da bi u tom slučaju isto reagovali, jer nijedan proizvod u Srbiju ne može da uđe bez kontrole službi na granici. Objašnjava da se proverava dokumentacija, sam proizvod i samo proizvod koji je bezbedan može da bude na rafovima i ponuđen potrošačima.

"Pojačaćemo taj deo priče"

Na pitanje da li su i proizvođači sličnih proizvoda drugih brendova sada pod lupom, Vuković je naveo da "sada imamo još jedan razlog da malo pojačamo taj deo priče".

-Mi svojim redovnim zadacima imamo nadzor po pitanju akrilamida. Što se tiče samog postupka i ove situacije koja se desila, pokazuje da vodimo računa o tom problemu - naveo je pomoćnik ministra poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku inspekcija je u tom objektu.

"Ako pronađemo bilo šta što nije u skladu sa propisom naravno da će proizvođač snositi određene posledice", rekao je Vujović.

Odgovarajući na pitanje da li bi ovo moglo da ugorzi poziciju sličnih proizvoda iz Srbije koji idu u izvoz, Vujović kaže da cela situacija daje pretpostavku da će se potvrditi da sistem funkcioniše i da ekscesne situacije držimo pod kontrolom, da brzo možemo da reagujemo, da pronađemo razloge, da ih sankcionišemo i povučemo robu sa tržišta, rukujemo situacijom - to je dokaz da smo zemlja koja ima dobar sistem i to je garancija za naše kupce.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading