MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PREGOVARA SA STRANCIMA O IZVOZU MALINE: Ova tri nova tržišta su u opticaju

Autor:

Vesti

21.07.2023

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo poljoprivrede trenutno pregovara sa inostranim kupcima oko izvoza srpske maline. Cilj je da se sa novim kupcima povežu mali i srednji hladnjačari, a kojih je i najviše. Širenje direktnih poslova na male i srednje hladnjačare doprineće očuvanju Brenda srpske maline ali i fer tržišnoj utakmici s obzirom da pojedini veliki hladnjačari ne posluju tržišno, a ne pokazuju ni društvenu odgovornost.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PREGOVARA SA STRANCIMA O IZVOZU MALINE: Ova tri nova tržišta su u opticaju

Foto: youtube.com/printscreen

Kako bi se razvila fer tržišna utakmica u kojoj pojedinci ne ucenjuju i obaraju cenu maline, ali i kako bi se sačuvala srpska malina, Ministarstvo poljoprivrede aktivno je angažovano na dovođenju novih kupaca iz inostranstva. Ovom inicijativom biće dovedeni strani kupci, koji će i obići hlanjače i malinjake I na terenu se uveriti i u kvalitet i mogućnosti poslovanja, piše Blic. 

U realizaciji osim ministarstva učestvuju i predstavništva Privredne komore Srbije. Pregovara se i sa međunarodnim organizacijama koje imaju projekte čiji je cilj jačanje konkurentnosti domaće poljoprivredno-prehrambene industrije kroz edukaciju i osposobljavanje malih i srednjih privrednih subjekata da samostalno izađu na međunarodno tržiste.

Šta može država da uradi I šta je do sada urađeno?

Činjenica je da država ne može nijednog privatnika da natera da plati cifru koju ne želi. Ono što država može je pravljenje ambijenta.

Poruka Ministarstva od starta je ista - društvena odgovornost i podela na jednake delove kada je loša godina. Cilj ministarstva a što je poručeno hladnjačarima je zaštita primarnog proizvođača.

Do sada su već otvoreni razgovori za nova i velika tržišta. Među prvima – Kina, Indija i Saudijska arabija.

Posmatrano globalno ove godine došlo je do poremećaja na tržištu maline. U Poljskoj je bura zbog uvoza ukrajinske maline. Kod nas međutim, inspekcije kontrolišu da se srpska malina ne meša sa onima lošijeg kvaliteta, a na strano tržište izvozi ne samo po višoj ceni nego i kao domaća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading