SMENJUJU ME AMBASADE I TAJKUNI! RAT TRAJE: Jeremić žestoko udario na Aleksića

Autor:

Vesti

17.07.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Narodne stranke optužio svog rivala da mu radi o glavi uz pomoć Zapada i medija.

SMENJUJU ME AMBASADE I TAJKUNI! RAT TRAJE: Jeremić žestoko udario na Aleksića

Foto: ATAImages

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, poručio je da bez borbe neće olako predati partiju Miroslavu Aleksiću, potpredsedniku te stranke, koji je već u kampanji za preuzimanje liderske pozicije. Jeremić mu je poručio da šefa NS neće birati strane ambasade i tajkunski mediji, već članovi partije.

Tvrdi da je glavni uzrok problema među njima stav u vezi s Kosmetom.

Jovanov: Sami su to zlo pustili

Republika

Foto: Tanjug/M. NIKOLIĆ

Milenko Jovanov

Milenko Jovanov, poslanik i član Predsedništva SNS, poručio je opoziciji, koja sad kuka što im se strani faktor meša u unutarstranačke stvari, da se sami izbore saonim za šta su odgovorni.

- Sami su to zlo pustili da im vršlja po strankama, sad neka se sami snalaze. Problem je što bi tako tajkuni i njihovi nadničari, ali i stranci, vršljali po državi, samo da se ova žuta ekipica nekako dočepala vlasti. Uostalom, tako je i bilo. Ne ponovilo se - naveo je on, komentarišući Jeremićevu poruku o nameri ambasada da odlučuju o sudbini Narodne stranke.

PRLJAVA KAMPANJA

Republika

Foto: Printscreen/Twitter/LaziDetektor

Vuk Jeremić

- Prve trzavice su nastale u aprilu, kad je stranka odlučila da izađe u akciju skupljanja potpisa za referendum kojim bi se tražilo odbacivanje francusko-nemačkog plana za Kosovo. To je bilo u aprilu i nisu svi u rukovodstvu s istim entuzijazmom pristupili agitaciji i prikupljanju potpisa. Posle je jedan broj mojih stranačkih saradnika počeo da vodi kampanju u medijima umesto u okviru stranke. Diskusiju o tome šta ćemo birati, kako ćemo birati, koga ćemo za koju funkciju birati, trebalo bi zadržati u okviru organizacije, a ne ići s tim u javnost. Jer rukovodstvo NS neće birati Tviter, mediji, druge političke organizacije, ambasade - kategoričan je Jeremić.

Objasnio je da je Aleksić smenjen s čela izvršnog odbora zato što je to praktično stranačka izborna komisija, te da bi ostankom na toj poziciji bio u sukobu interesa:

- Pošto mi imamo izbornu skupštinu u oktobru, a statut kaže da izvršni odbor sprovodi i nadzire izbore. To vam je kao RIK. Ne možete u isto vreme biti i kandidat za predsednika i na čelu izborne komisije. Ni ja, a ni on. Predsedništvo je donelo tu odluku ogromnom većinom glasova. Dogovor je napravljen da jedna neutralna ličnost bude na čelu odbora, a da i jedan i drugi kandidat imaju po šest članova na paritetnoj osnovi. Ništa normalnije od toga nije moglo biti doneseno.

U međuvremenu je Aleksić, kako je dodao, dobio podršku da ostane i prvi potpredsednik stranke i šef poslaničke grupe:

- Za slučaj da bude izbora u Srbiji pre Skupštine NS 22. oktobra, ponudio sam mu i da bude nosilac liste. Dobio je još jednu ponudu, da ga kandidujem za prvog potpredsednika, uprkos tome što će se kandidovati za predsednika. Ako on bude imao više glasova, neka bude predsednik, ako ja budem imao više glasova, biće potpredsednik.

Protesti neuspešni, saradnja s desničarima

Jeremić je, govoreći o protestima "Srbija protiv nasilja", kazao da su daleko od jedinstva neophodnog da bi protesti uspeli:
- Sve je očiglednije da protesti nisu doneli ono čemu su se građani nadali kada su u velikom broju izašli na ulice. Stranke koje trenutno vode proteste same ne mogu pobediti režim i to znaju svi, pa i oni koji ih organizuju.
Zato bi, dodao je, trebalo razmisliti da se "pruži ruka i onima koji do sada nisu imali prilike da učestvuju u organizaciji protesta", što znači i strankama desne orijentacije.

ALEKSIĆ: PUČ!

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Miroslav Aleksić

Prethodno je Aleksić rekao da je zgranut načinom na koji je smenjen.

- Ovo sad mogu nazvati frontalnim sukobom između Vuka Jeremića i mene. To je pravno-statutarni puč. Pretpostavljam da je uzrok tome što je 88 odbora iz cele Srbije zahtevalo vanrednu skupštinu i praktično demokratski izbor gde bih ja bio kandidat.

Ishod će biti poznat posle izborne skupštine 22. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (67)

Loading
Jovan Kursula

17.07.2023 22:33

Sve je ovo maska za građane Srbije. Ne ponovili se ni Jeremić, ni Aleksić na vlasti u Srbiji.

Nenad

17.07.2023 22:33

Samo neka se smenjuju za drugo ništa i nisu.

Perica

17.07.2023 22:34

Udario tuk na luk Opasno!

Kristijan

17.07.2023 22:34

Ma treba vas proterati obojicu