MINISTARSTVO REAGOVALO POVODOM KANCEROGENOG ČIPSA: Inspekcija izdala nalog za vanrednu kontrolu, čekaju se rezultati analiza

Autor:

Vesti

04.08.2023

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenim u Srbiji utvrđen je na hrvatskoj granici, objavljeno je na sajtu Evropske komisije

MINISTARSTVO REAGOVALO POVODOM KANCEROGENOG ČIPSA: Inspekcija izdala nalog za vanrednu kontrolu, čekaju se rezultati analiza

Foto: Shutterstock

Čips zadrži visok nivo akrilamida

Ministarstvo poljoprivrede Srbije oglasilo se povodom informacija o čipsu kod kojeg je utvrđen povišen nivo akrilamida.

Po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

- Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti - navode iz resornog ministarstva.

Podsetimo, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posledice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading