ČIPS PROIZVEDEN U SRBIJI POVUČEN SA HRVATSKOG TRŽIŠTA Tovar zaustavljen na granici jer sadrži KANCEROGENU supstancu!

Autor:

Vesti

04.08.2023

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje

ČIPS PROIZVEDEN U SRBIJI POVUČEN SA HRVATSKOG TRŽIŠTA Tovar zaustavljen na granici jer sadrži KANCEROGENU supstancu!

Foto: shutterstock

Čips

Evropska komisija objavila je na svom sajtu da je u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida. Prijavu je podnela Hrvatska.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen.

Akrilamid ne može da se nađe u svežoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme. Obično se nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama. Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posledice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading