OTKRIVENA JE TABLETA KOJA UBIJA ĆELIJE RAKA: Naučnici na pragu REVOLUCIONARNOG leka koji će istrebiti ovu bolest!

Autor: M.O.

Lifestyle

02.08.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova tableta cilja i uništava kancerogene ćelije, ostavljajući zdrave nepromenjenim.

OTKRIVENA JE TABLETA KOJA UBIJA ĆELIJE RAKA: Naučnici na pragu REVOLUCIONARNOG leka koji će istrebiti ovu bolest!

Foto: Shutterstock

Američki naučnici su razvili lek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima "uništavao" sve čvrste karcinome, ostavljajući zdrave ćelije nepromenjene, prenosi nemačka novinska agencija dpa.

Naučnici iz "City of Hope", jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i lečenje raka, objavili su u utorak studiju sa detaljima prvih rezultata testiranja "tablete za ubijanje raka" AOH1996.

Lek cilja kancerogeni antigen jezgre proliferativnih stanica (PCNA) - protein koji je u svom mutiranom obliku "ključan" za replikaciju DNK i "popravku" svih "tumora koji se šire", saopštio je City of Hope.

Linda Malkas, profesorka na odeljenju za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za lečenje, razvija lek poslednjih 20 godina.

Republika

Foto: Shutterstock

Novi lek koji uništava tumor.

 

- Podaci sugerišu da je PCNA jedinstveno promenjen u stanicama raka, a ta činjenica nam je omogućila da dizajniramo lek koji cilja samo na oblik PCNA u stanicama raka."

Naša tableta za ubijanje raka je poput snežne oluje koja zatvara ključni čvor avio-prevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo za avione koji prevoze stanice raka - Malkas je rekla.

Profesorka je rezultate nazvala "obećavajućim" i rekla da je istraživanje pokazalo da AOH1996 može suzbiti rast tumora u ćelijskim i životinjskim modelima, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima je u toku.

Tableta se pokazala efikasnom u tretmanu ćelija koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata materice, kože i pluća. Testirana je na više od 70 ćelijskih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija ćelije raka remeteći normalni reproduktivni ciklus ćelija, prema istraživačkom centru.

PCNA je ranije smatran "nedostupnim za lekove".

Glavni autor studije, Long Gu, rekao je da "niko nikada nije ciljao PCNA lekom jer se smatralo da je to neizvodljivo, ali očigledno je City of Hope uspeo razviti lek za izazovnu metu." Studija je objavljena u časopisu Cell Chemical Biology.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading