SAMO ČETIRI MESECA PRE TRAGEDIJE FILM SNIMAN U "RIBNIKARU": Đaci bili statisti, čuvar se sprijateljio s rediteljem

Autor: J. J. - E. S. T.

Vesti

23.05.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostvarenje "Izgubljena zemlja" prikazano pre nekoliko dana u Kanu.

SAMO ČETIRI MESECA PRE TRAGEDIJE FILM SNIMAN  U "RIBNIKARU": Đaci bili statisti, čuvar se sprijateljio s rediteljem

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Printscreen

Đaci OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno devetoro učenika i školski čuvar Dragan Vlahović, učestvovali su u snimanju filma "Izgubljena zemlja", koji je u ponedeljak svečano prikazan na 76. filmskom festivalu u Kanu. Film je, između ostalog, sniman u ovoj školi, otkrio je scenarista i reditelj Vladimir Perišić, sin nekadašnje ministarke kulture Nade Popović Perišić.

Filmsko ostvarenje koje je koprodukcija nekoliko zemalja s našom na čelu, a podržao ga je Filmski centar Srbije, vraća nas 27 godina unazad. Radnja se odvija 1996, u jeku protesta protiv režima Slobodana Miloševića nakon lokalnih izbora. Višemesečna kriza u kojoj je Milošević optužen da je pokrao izbore razrešena je čuvenim leks specijalisom, donetim uz posredovanje specijalnog izaslanika Španca Felipea Gonzalesa, nakon čega je opozicija preuzela vlast u većem broju mesta u Srbiji.

INTIMNA DRAMA

U pitanju je politički triler, ali i intimna drama Stefana (15), koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju i nalazi se u situaciji da bira između vernosti porodici i sopstvenih uverenja. Rastrzan je između činjenice da mu je voljena majka portparolka vlasti, koja je u filmu predstavljena kao korumpirana, protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Kroz portrete tri generacije jedne porodice, film je ujedno priča o istorijskoj i političkoj transformaciji jugoslovenskog društva.

Tačno 27 godina kasnije, Kosta Kecmanović (13), koji je, utvrdiće istraga tačne motive, očigledno imao neke lične probleme, počinio je dosad neviđen zločin i na licu mesta ubio osmoro svojih drugara i čuvara škole, a jedna devojčica je 12 dana kasnije podlegla povredama. Sve to u školi u kojoj je Perišić film snimao pre samo nekoliko meseci, tokom decembra i januara. Tu je upoznao veliki broj učenika, neki su i glumili đake kao statisti, ali i čuvara Dragana Vlahovića.

Zbog toga nas je, kako ističe, ova tragedija duboko potresla.

POTREBNO VREME

- Mi smo ovaj film snimali u školi "Vladislav Ribnikar". Čuvar Dragan, koji je ubijen, nam je mnogo pomogao tokom snimanja, imao sam ličan odnos s njim i hteo bih da odam počast tom zaista divnom i posebnom čoveku. Neka deca iz "Ribnikara" se pojavljuju u filmu. Mene je ova tragedija duboko potresla. Ništa nije tako strašno i nepravedno, tako teško da se prihvati, da se prihvati svet u kom je to moguće, kao smrt dece. Mislim da će nam trebati još dosta vremena da razumemo šta se desilo i zašto se desilo - rekao je reditelj.

Film je prikazan u ponedeljak uveče u Kanu i ispraćen petominutnim gromkim aplauzom publike. Po istom scenariju se snima i serija. U filmu glume Jasna Ðuričić, Jovan Ginić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić...

Treba videti pre nego što se zna

Perišić je istakao i da je filmom pokušao da napravi neku vrstu savremene tragedije, a upravo se takva tragedija dogodila baš u školi u kojoj je dobrim delom sniman film, dok je dan kasnije Srbiju zadesila još jedna velika nesreća u Mladenovcu. Perišić navodi da je rano za tumačenja.

- Čini mi se da je bilo vrlo malo pokušaja da se, pre svega, vidi i čuje šta se desilo, da se čuje glas žrtava i svedoka, a zatim da se promisli, pa tek onda tumači. Od prvog trenutka kada se desio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" taj događaj je postao i medijski događaj i odmah su krenule interpretacije raznih stručnjaka. Te interpretacije najčešće više govore o onome ko ih interpretira nego o samom događaju. Treba videti pre nego što se zna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading