BOLESNO! PATRIJARH IM KRIV ZA UBIJANJE ŽENA: Sramotna kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve

Autor:

Vesti

25.04.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šolakovi mediji i pojedini opozicionari obrušili se na poglavara SPC zbog njegove kritike nametanja rodno osetljivog jezika.

BOLESNO! PATRIJARH IM KRIV ZA UBIJANJE ŽENA: Sramotna kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Ništa sveto nije grupi opozicionara i njihovim mentorima i medijskim pomagačima pošto u pokušaju da ućare neki jeftin politički poen udaraju čak i na Srpsku pravoslavnu crkvu. U poslednjem naletu tog političkog ludila za nasilje nad ženama okrivili su - patrijarha Porfirija.

TEŠKE UVREDE

Republika

Foto: Tanjug/A. VUKELIĆ

Dragana Rakić

U tome se posebno istakla Dragana Rakić, narodna poslanica i zamenica predsednika Demokratske stranke.

- Od vaskršnje poslanice patrijarha Porfirija prošlo sedam dana, a imamo dve ubijene žene više, nekoliko premlaćenih i jednoj muž srušio kuću bagerom. Nije rodno osetljiv jezik opasnost za porodicu i brak, nego nasilje i mržnja, koju srećemo na svakom koraku, a koja prolazi bez sankcija - napisala je Rakićeva na Tviteru.

Uzvratio je marketinški stručnjak Nebojša Krstić:

- Ono kad su DS preuzeli idioti.

Hajki se pridružio i predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić.

- Užasno zabrinjava početak kampanje SPC protiv žena u Srbiji. Drskosti patrijarha i SPC nema kraja. U vaskršnjoj poslanici od patrijarha Porfirija Perića, a sada i od njegovog mentora, zloglasnog vladike Bulovića, čuli smo da je rodno osetljivi jezik i uvažavanje ženskih zanimanja, navodno, usmereno protiv braka i porodice. U državi u kojoj je samo od početka ove godine ubijeno čak 11 žena, a stotine su pretučene i osakaćene, hiljade psihički zlostavljane, u kući ili na poslu, crkveni dvojac Perić-Bulović šalje poruku kojom se podstiče dalje nasilje nad ženama - naveo je Vuletić.

NEVIĐENA GLUPOST

Njegove reči je brže-bolje preneo Šolakov tabloid Danas, a povod za ovu morbidnu medijsku akciju je bio njegov apel iz vaskršnje poslanice da se "obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koje to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljiv jezik, a iza koga se krije borba protiv braka i porodice".

Željko Injac, verski analitičar, kaže za Srpski telegraf da je ova kampanja, kojom se patrijarh pokušava okriviti za nasilje nad ženama teška glupost i neviđena morbidarija:

- Sve je podložno pametnoj kritici, pa i SPC, gde, kao i svugde, ima loših pojava. Ali ovo je za dijagnozu. Crkva je uz naš narod osam vekova. Ni u teškim vremenima, kao što je bilo pod Turcima ili tokom Drugog svetskog rata, nije bilo ovakve hajke. Bolesno. Sramotno.

Moj stav

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Vladimir Đukanović

Vladimir Đukanović, poslanik i funkcioner SNS:

- Izražavam apsolutnu podršku stavu Srpske pravoslavne crkve u vezi s nastojanjem da pred institucijama, posebno pred Ustavnim sudom, ospori ustavnost Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Bogu se molim da Ustavni sud taj nakaradni akt oglasi neustavnim i da ga stavi van snage. Ponosan sam što nisam glasao za taj zakon.

Vladika Irinej: Ekstremna netrpeljivost marksista

Republika

Foto: Tanjug

Vladika Irinej

Episkop bački i portparol SPC Irinej odbacio je tvrdnje pojedinih medija i nevladinih organizacija da pitanje rodno senzitivnog jezika nije pitanje za SPC i istakao da se "i Crkva pita". Irinej je rekao da pravoslavni hrišćani nemaju ništa protiv toga da i nevladine organizacije imaju pravo da se u javnosti izražavaju i bore za svoje stavove "pošto im već to zakon ne zabranjuje".

- Mi, članovi Crkve, nismo izopšteni iz društva jer činimo njegovu apsolutnu većinu. Stoga nam zastupnici ovog čisto marksističkog shvatanja, prerušeni u pristalice zapadnog liberalizma, ne mogu, barem zasad, oduzeti građanska prava, kao, naravno, ni odgovornost pred zakonom i društvom - naveo je Irinej i dodao:

- Stav patrijarha SPC o rodno senzitivnom jeziku izazvao je gnev i otkrio ekstremnu netrpeljivost pojedinaca i grupa prema Crkvi i vrednostima koje ona oličava, a koju neštedimice seju preko CNN affiliate-grupe elektronskih i štampanih medija. SPC neće i ne može odustati od zahteva da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading