KREDITI DODAJU GAS, RATE ĆE BITI JOŠ VEĆE: Muke građana s kupovinom stana ili kuće

Autor:

Vesti

21.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za zajam od 80.000 evra prošlog januara se mesečno otplaćivalo 377, a ovog meseca 515 evra.

KREDITI DODAJU GAS, RATE ĆE BITI JOŠ VEĆE: Muke građana s kupovinom stana ili kuće

Foto: www.profimedia.rs

Stručnjaci najavljuju da će stambeni krediti opet da poskupe i to još ovog meseca jer će zbog odluke Evropske centralne banke biti korigovana vrednost euribora - kamate od koje zavisi cena zajmova. Nakon toga sledi još jedan skok, pa bi u junu ova kamata mogla da premaši četiri odsto, što bi u Srbiji podiglo cenu stambenih pozajmica na više od osam procenata.

Cene nekretnina i kamate rastu već drugu godinu, zbog čega su mnogi odustali od kupovine. Stručnjaci za nekretnine ukazuju da se stanovi uglavnom prodaju za keš, a podaci Udruženja banaka da stambeni krediti stagniraju. U problemu su i već zaduženi građani, ali i oni koji bi hteli da uzmu kredit. Naime, rast kamata se odnosi i na stara i na nova zaduženja.

Kvadrat u Beogradu prosečno 2.250 evra

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

Građanima koji moraju da uzmu kredit naruku ne ide ni to što cene stanova poslednjih godina ubrzano rastu. Prosečna cena kvadrata u Srbiji je prošle godine bila veća oko 20 odsto u odnosu na 2021.

- Trenutno kvadrat u prestonici prosečno košta 2.250 evra, mada ima nekretnina i za 1.800. Sve zavisi da li je starogradnja ili novogradnja, u kom je kraju... Dvosoban stan teško da može da se kupi ispod 100.000 evra, a pre dve ili tri godine mogao je i za 80.000 - objašnjava Mira Milovanović, agent za nekretnine.

Sada se za 80.000 evra može kupiti stan od 30 do 35 kvadrata. Ako se uzme stambeni kredit za ovu kupovinu, s rokom otplate od 300 meseci, rata će biti 548 evra.

RAČUNICA SVE TEŽA

Mesečne rate za većinu od 152.000 građana koji su kupili stan ili kuću na kredit za 10 meseci uvećane su od 30 do 220 evra zbog rasta euribora.

Primera radi, ako je rata za kredit od 80.000 evra prošlog januara bila 377 evra, u decembru je iznosila 466 evra. S novim uvećanjem kamate ta rata će aprilu dostići 515 evra. Za ovaj primer povećanje je u poslednjih 16 meseci čak 138 evra!

Ništa nije bolje ni građanima koji su gotovo otplatili stambeni zajam.

- Od 2007. otplaćujem kredit od 80.000 evra, koji sam uzeo na 20 godina. Kamatu sam već otplatio, pa od pre dve godine vraćam samo glavnicu. Od poskupljenja kamate, koja je vezana za tromesečni euribor, rata mi je veća za 60 evra. To i nije mnogo, ako se uporedi s onima koji su se zadužili u poslednjih pet godina. Situacija je, međutim, takva da izgleda kao da u poslednje tri godine nisam ništa vraćao - kaže Dragan N. iz Beograda.

Zbog neizvesnosti u kom će pravcu da se kreću kamate na stambene kredite, mnogi se lome šta da urade iako imaju novca za učešće.

- Stambeni kredit nije teško podići, ali je računica sve teža. Stanovi koji se kupuju danas su 30 do 40 odsto manje površine nego pre godinu ili dve. Zatim, neophodna su primanja od najmanje 100.000 dinara da bi se po bankarskoj računici polovina plate odvojila za ratu - kaže Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

Reprogram samo uvećava dug

Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva ističe da dužnici mogu da plaćaju rate ili da se nađu u situaciji da im banke uzmu stan.

- Ako kamate budu drastično rasle, možda država može da donese neke mere kao u slučaju kredita u švajcarskim francima. U slučaju da ljudi ne mogu redovno da plaćaju rate banke mogu da ponude reprogram. Ali to uglavnom znači produženje roka otplate, a ne smanjenje kamatnih stopa. To smanji ratu, ali na kraju izađe skuplje jer se plati veća kamata banci - kaže Gavrilović.

KO MOŽE, NEKA SAČEKA

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

Mnogi građani ne mogu da se zaduže više od 100.000 evra kod većine banaka. A za taj novac ne može da se kupi mnogo kvadrata. Uz to, bankari odobravaju gotovo isključivo zajmove s promenljivom kamatom zbog neizvesnosti na tržištu novca.

- Svi parametri ukazuju da za podizanje stambenog kredita nije pogodan trenutak. Od prošle godine euribor je iz minusa skočio na više od tri odsto. U poređenju s periodom pre pandemije, danas je kamata dvostruko veća. Za oko 3,5 odsto je povećana cena novca. Ovaj period neće trajati dugo i već krajem ove godine kamate bi mogle da se umire i krenu da padaju - kaže Vladimir Vasić, bankarski stručnjak.

Foto: Republika

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading