PRIJAVITE NASILJE U PORODICI! Javni tužilac Ljubivoje Đorđević apeluje: "Neophodno je angažovanje svakog pojedinca i društva u celini!" (FOTO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postupak koji se vodi protiv Uroša Pašajlića samo je jedan u nizu onih kojim se bavi Prvo osnovno javno tužilaštvo,a javni tužilac Ljubivoje Đorđević poziva da se prijavi nasilje.

PRIJAVITE NASILJE U PORODICI! Javni tužilac Ljubivoje Đorđević apeluje: "Neophodno je angažovanje svakog pojedinca i društva u celini!" (FOTO)

Foto: Predrag Mitić

Ljubivoje Đorđević

Prvo osnovno javno tužilaštvo se bavi slučajem zlostavljane i zanemarene devojčice sa Zvezdare, koju je otac Uroš Pašajlić držao zatočenu u kadi stana na Mirijevu. Javni tužilac Ljubivoje Đorđević za portal Republika.rs otkriva dokle se stiglo sa ovim slučajem, ali i sa drugim slučajevima nasilja u porodici.

Kako objašnjava Đorđević za naš portal Prvo osnovno javno tužilaštvo odgovara pravovremeno na svaki predmet nasilja u porodici, pa i ovaj koji je zgrozio Srbiju, ali ističe da je i uloga medija o otkrivanju porodičnog nasilja velika, jer u odnosu ophođenja javnosti prema žrtvama se one upravo osnažuju da prijave nasilnike.

Prema njegovim rečnima, za pravovremenu i adekvatnu procenu rizika od nasilja u porodici neophodno ne samo angažovanje državnih organa i institucija, već i svakog pojedinca i društva u celini, te da je u tom smislu potrebno izgraditi svest društva da je svako ko ima saznanja da se u određenoj porodici ili partnerskom odnosu vrši nasilje, dužan da to prijavi.

Prvo osnovno javno tužilaštvo se bavi slučajem Uroša Pašajlića. Šta je sa ostalim slučajevima nasilja u porodici?

Postupak koji se vodi protiv Uroša Pašajlića zbog zapuštanja i zlostavljanja svog deteta koji je prethodnih dana, s pravom, okupirao pažnju javnosti, kao i drugi postupci za krivična dela kojim se ugrožavaju brak i porodica, odnosno psihički i fizički integritet članova porodice kao osnovne društvene vrednosti zavređuju i posebnu pažnju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, odnosno Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici koje je u okviru krivičnog odeljenja ovog tužilaštva, a uz saglasnost Republičkog javnog tužilaštva, formirano dve godine pre početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, sada već davne 2016. godine.

Šta je cilj Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici?

Formiranje ovog odeljenja bio je rezultat interne analize postupanja Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu po ovim krivičnim prijavama u ranijem periodu i posledica porasta broja krivičnih prijava zbog nasilja u porodici, a cilj je bio da se veća efikasnost i ažurnost u postupanju postigne koncentracijom predmeta u samom odeljenju, većom posvećenošću zamenika javnog tužioca koji su raspoređeni u to odeljenje, njihovom specijalizacijom kroz postupanje, česte edukacije i usavršavanje, kao i praćenjem porodica, čime je postignut i bolji kvalitet odluka. Iako uvek postoji prostor za poboljšanje efikasnosti rada, smatram da smo u velikoj meri i ostvarili planirani cilj, tako da je početak primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dočekalo spremno za njegovu implementaciju i za unapređenje saradnje sa drugim državnim organima i ustanovama nadležnim za sprečavanje nasilja u porodici kao što su policija, druga javna tužilaštva, sudovi opšte nadležnosti i prekršajni sudovi, centri za socijalni rad i drugi.

Kako funcioniše Odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici?

Radi unapređenja saradnje sa drugim državnim organima i ustanovama, izveštavanja, praćenja sudske prakse, praćenja i ujednačavanja javnotužilačke prakse, davanja mišljenja  i smernica za rad, imenovan je koordinator ovog odeljenja koji zajedno sa još šest zamenika javnog tužioca i dva tužilačka pomoćnika postupa u ovoj materiji, posebno se starajaući da spreče svako nasilje u porodici onda kada procene postojanje tog rizika u kom cilju je od donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici održano preko 800 sastanaka grupa za koordinaciju i saradnju kojima su prisustvovali predstavnici policije, centara za socijalni rad i po potrebi predstavnici udruženja koja se bave zaštitom žrtava, na kojima je izrađeno skoro 10.000 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama i obrađeno 8.500 slučajeva prijavljenog nasilja.

S tim u vezi bih želeo da istaknem da je za pravovremenu i adekvatnu procenu rizika od nasilja u porodici neophodno ne samo angažovanje državnih organa i institucija, već i svakog pojedinca i društva u celini, te da je u tom smislu potrebno izgraditi svest društva da je svako ko ima saznanja da se u određenoj porodici ili partnerskom odnosu vrši nasilje, dužan da to prijavi jer nas na to obavezuju i moral i zakoni Republike Srbije, a često od toga zavisi i mogućnost otkrivanja nasilja i sprečavanja nastupanja teže posledice po žrtvu nasilja. Kao primer dobre prakse naveo bih postupak pokrenut na osnovu prijave jedne beogradske osnovne škole koju je školski policajac obavestio o povredama koje je zapazio kod jednog učenika koje su potencijalno posledica fizičkog nasilja u porodici,zbog čega su tužilaštvo i druge nadležne institucije hitno reagovale ali je nakon izvršenih provera, na sreću, utvrđeno da nije bilo nasilja u porodici, kao i slučaj lekara pedijatra koji je prijavio da postoje sumnja da je beba žrtva nasilja u porodici jer je na redovnom lekarskom pregledu deteta ustanovio sumnjive povrede, te je nakon izvršenih provera, tužilaštvo sprovelo istragu i podiglo optužnicu protiv roditelja deteta.

Foto: Predrag Mitić

Javni tužilac Đorđević

Važno je da sve institucije iz sistema zaštite reaguju na svaku prijavu nasilja u porodici, pa čak i kad do nasilja nije došlo ili se radilo o lažnom prijavljivanju kako nijednoj žrtvi ne bi bila uskraćena zaštita.

Kako Prvo osnovno javno tužilaštvo postupa sa žrtvama u praksi?

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je spremno da svakoj žrtvi nasilja pruži neophodnu pomoć i podršku, tako što joj tužilački pomoćnik u okviru posebne Službe za informisanje oštećenih lica i svedoka pruža sve relevantne informacije od značaja za ostvarivanje prava u krivičnom postupku i o samom toku krivičnog postupka, kao i o mogućnosti da svoja prava na porodično – pravnu i socijalnu zaštitu može ostvarivati i pred nadležnim centrom za socijalni rad, a od januara ove godine započeli smo i sa implementacijom programa zapošljavanja žrtava porodičnog nasilja u saradnji sa centrima za socijlani rad, Autonomnim ženskim centrom i Nacionalnom službom za zapošljavanje, kako bi se pre svega ženama žrtvama nasilja kao dominantnoj kategoriji oštećenih, omogućilo ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje kao preduslov za izlazak iz nasilne atmosfere, na koji način je od početka godine za četiri žene žrtve nasilja pronađeno adekvatno zaposlenje.

Kako se postupa sa predmetima nasilja u porodici?

Po svim predmetima sa elementima nasilja, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu postupa hitno, bez obzira da li se radi o pritvorskim ili predmetima u redovnom postupku i na tome insistira i prilikom postupanja drugih državnih organa po zahtevu tužilaštva, kako bi sve dokazne radnje bile preduzete u kratkom roku i na način da se u što većoj meri izbegne sekundarna viktimizacija žrtve, što je od izuzetnog značaja jer svako prolongiranje postupka utiče na zainteresovanost žrtve da učestvuje u postupku i time doprinese njegovom uspešnom okončanju.

Šta radi Prvo osnovno javno tužilaštvo u slučaju male Lane i oca nasilnika Uroša Pašajlića?

Slučaj sa početka ovog razgovora treba da bude povod da se preispita zakonitost i adekvatnost postupanja svih institucija iz sistema zaštite žrtava od nasilja u porodici, ne samo da bi se pronašlo i kaznilo eventualno odgovorno lice zbog propusta u svom radu, već pre svega da bi se identifikovale slabosti sistema kako bi se iznašlo rešenje za njegovo poboljšanje, da se više ne ponovi da bilo ko, a posebno dete, trpi nasilje tamo gde bi trebalo da se oseća najzaštićenije i najvoljenije, u svojojoj porodici.

Republika

Foto: Predrag Mitić

Tužilac o nasilju i medijima

Kakva je, po vašem mišljenju, uloga medija i otrivanju slučajeva nasilja u porodici?

Veliku ulogu u sprečavanju porodičnog nasilja imate i vi, mediji, jer način na koji izveštavate o ovom problemu, može doprineti poverenju žrtve u sistem, što će je ohrabriti da prijavi nasilje i izađe iz nasilnog odnosa, kao i pomoći da se stvori uverenje da nasilje neće biti tolerisano nikome. S tim u vezi bih apelovao na sve vaše kolege da se uzdrže od senzacionalističkog izveštavanja, otkrivanja identiteta žrtve i nasilnika i detalja iz istrage kojima se žrtva izlaže sekundarnoj viktimizaciji i kompromituje sam krivični postupak. Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu putem svoje internet stranice i posredstvom službe za odnose sa medijima, redovno izdaje obaveštenja i daje medijima informacije o svim postupcima za koje postoji interesovanje javnosti, te vas pozivam da se za sve informacije obratite tužilaštvu i da ne objavljujete informacije dobijene od neautorizovanih osoba, kako bismo zaštitili dignitet žrtve i integritet institucija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Koleginica

06.04.2023 20:13

Sram te bilo