ISTRAŽIVANJE DALO ŠOKANTNE REZULTATE! Poznato ko najviše spava, Srbi ISPRED Crnogoraca!

Autor:

Vesti

24.01.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popularni glumac Branko Babović, poznat kao Đuro Palica iz serije Kursadžije, smatra da je uzrok toga što je Srbija ispred Crne Gore, kada je reč o dužini spavanja, to što se sve više Crnogoraca doseljava u Beograd.

ISTRAŽIVANJE DALO ŠOKANTNE REZULTATE! Poznato ko najviše spava, Srbi ISPRED Crnogoraca!

Foto: pexels.com

Desilo se čudo. Srbi spavaju duže od Crnogoraca pokazala su najnovija istraživanja.

Iako bi ova vest mogla sasvim sigurno da se svrsta u popularnu rubriku ,,verovali ili ne", razultati ipak pokazuju da su Srbi ispred Crnogoraca kada je u pitanju dužina spavanja.

Naime, prema novom istraživanju Univerziteta u Lionu, svetska populacija spava prosečno 7.01 sati, dok istočna Europa (Poljska, Rumunija) spavaju najviše, a jugoistočna Azija (Filipini, Indonezija) najmanje.

Na najnovijoj listi, koja oslikava kako svet spava, koje zemlje spavaju najduže, a koje najkraće, Srbija zauzima čak šesto mesto kada ječ o Evropi, dok je na prvom mestu Albanija, a ono što je posebno interesantno jeste činjenica da na toj listi nema Crnogoraca. 

Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Nikšić

Branko Babović

Popularni crnogorski glumac, Branko Babović, poznatiji kao Đuro Palica iz serije Kursadžije, ističe u razgovoru za Republiku da mu je teško da poveruje u to istraživanje, ali, kako kaže, ipak postoji logično objašnjenje.

- Iako je prošlo 12h, ja sam na Žabljaku i verujte, probudili ste me - kazao je Babović kroz smeh i dodao:

- Nedavno je jedan moj prijatelj iz Crne Gore rekao da je toliko Srba u Crnoj Gori, da je on primoran da se odseli. Na pitanje gde će da ide, rekao je da ide u Beograd. S obzirom na činjenicu da skoro svi Crnogorci idu u Beograd i Srbiju, biće da je u tome tajna što se Srbija na toj listi našli ispred Crne Gore - istakao je glumac.

Žene spavaju duže

Interesantno je i to što je istraživanje pokazalo da žene u proseku spavaju 7,5  minuta duže od muškaraca. 
- Ovaj trend dužeg spavanja bio je konstantan tokom većeg dela života, do oko 60 godina. Najveća razlika uočena je između 30. i 50. godine, kada su žene spavale oko 12 minuta duže - pokazali su rezultati istraživanja.

S druge strane psihijatar dr Slavica Đukić Dejanović ima nešto drugačije objašnjenje i tvrdi da je takav rezultat moguć i zbog toga što smo kao narod umorniji, jer više radimo.

- Ako govorimo o tom istraživanju ne možemo reći da je to nacionalno svojstvo Srba, jer u Srbiji žive 23 različite nacije. To što smo u ovoj disciplini ,,pobedili" Crnogorce, može se objasniti možda time što smo u odnosu na susede umorniji, jer više radimo. San je prirodni način odmora i pripremanja za dalji rad, te to može biti jedno od objašnjenja - istakla je naša sagovornica.

Foto: printskrin

Slavica Đukić Dejanović

Stariji ljudi manje spavaju

Istraživanje je, naime, rađeno na više od 730.000 ljudi, starosti između 19 i 70 godina, iz 63 zemlje širom sveta. Rezultati su, takođe, pokazali da dužina sna opada starenjem, te tako prosečan san onih u periodu između 53. i 54. godine života iznosi oko 6,8 sati.
 

Takmičenje u izležavanju

O paradoksu rezultata koje je ovo istraživanje pokazalo, možda najbolje govori činjenica da se u Crnoj Gori, s obzirom na legendu o lenjosti koja se vezuje za Crnogorce, već deset godina zaredom održava takmičenje u izležavanju. Da su Crnogorci narod koji nije preterano vredan, ne voli rano da ustaje, poznato je odavnina, ali najnoviji rezultati prete da dugogodišnji mit koji se vezuje za ovaj narod, naruše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading