LUDITE OD STALNOG MENJANJA BATERIJA?! "Potrošačka patrola" testirala njihovu jačinu pre korišćenja: OVO SU REZULTATI! (VIDEO)

Autor:

Vesti

17.01.2023

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li vam se nekada desilo da nije prošlo ni desetak dana otkako ste promenili baterije na daljinskom upravljaču i sada opet lomite prste da biste promenili kanal? Ili da nema ni mesec dana kako ste stavili nove baterije u sat a alarm je zakazao baš kad ne treba.

Ako mislite da ste jedini kojima se ovo dešava grdno se varate. E sad, da li je samo naš utisak ili baterije zaista ne traju onoliko koliko bi trebalo, to je pitanje. 

Zbog toga je Potrošačka patrola proveravala da li baterije zaista imaju onu jačinu odnosno napon koja piše na pakovanju.

Nabavili smo multimetar, digitalni merač električnih veličina, kupili smo baterije tri različita proizvođača od 1,5 volti među kojima su i kineske koje obično važe za najslabije i izmerili ih.

U videu pogledajte rezultate testiranja.

PS. Ako ste i sami uočili neku nepravilnost, ili imate predlog koja bi tema bila zanimljiva da se obradi, predloge nam možete slati na adresu potrosac@republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

17.01.2023 23:03

Molim Vas nadjite nekoga ko nesto o baterijama zna nesto. Naime nominalni napon baterije je samo indikator. Osnova je kapacitet pri nekom opterecenju i meri se vreme dok napon ne padne na npr 1V sa 1.5V. sto duze traje ima veci kapacitet. Drugi nacin je da se meri struja kratkog spoja sto veca struja bolja baterija, stim sto ovakav test vodi u unistenje baterije. Trece uvek se isti tip testira i slicnog kapaciteta. Kako rece da se baterije prazne kada se ne koriste i to je tacno zove se struja samopraznjenja i kod alkalnih baterija koje su proveravali je skoro zanemarljiva najvise zbog nacina proizvodnje.