ZA "MEK" SU SRBI MANJE VREDNI! Skandal lanca brze hrane: Kao da se trude da namerno potcenjuju potrošače na našem tržištu!

Autor:

Vesti

11.01.2023

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na slovenački i hrvatski preveli naziv kisele pavlake, dok im na srpskom to nije palo na pamet.

ZA "MEK" SU SRBI MANJE VREDNI! Skandal lanca brze hrane: Kao da se trude da namerno potcenjuju potrošače na našem tržištu!

Foto: ST/ N. Mutić/ V. Lukić

Srbi su za nas niža klasa. Upravo ovo poručio nam je, između redova, lanac restorana brze hrane "Mekdonalds".

Da biste se uverili da je zaista tako, dovoljno je da uz neki proizvod kupite njihov pavlaka-sos.

Na njegovoj ambalaži, naime, i na slovenačkom i na hrvatskom ispisano je o čemu se tačno radi jer piše "kiselo vrhnje". S druge strane, za nas Srbe dovoljno je "salatni preliv", bez bilo kakve naznake o kakvom se tačno prelivu radi.

SAMO ZBOG UNUKA

Srbi, očigledno smatraju u ovoj globalnoj korporaciji, nisu zaslužili da se iz "Mekdonaldsa" potrude da na naš jezik prevedu naziv namaza. Zašto, teško je reći, s obzirom na to da odgovor na naša pitanja poslata ovim povodom nismo dobili.

Republika

Foto: pexels.com

 

S nevericom je ovo za naš list ispričao ogorčeni Beograđanin Vitomir Erić (55), koji je, kako kaže, iako ne jede u "Meku", zbog unuka nedavno tamo ušao.  

- Te njihove proizvode ne jedem nikada. Ali nedavno su mi u poseti bili unuci i molili me da ih vodim u "Mekdonalds" jer tamo imaju neki obroci s igračkom. Kao i svaki deda, unucima želje ne odbijam, te sam ih poveo i poručio to što su želeli. Jedan od unuka tražio je pavlaku, kao prilog. Nakon što su mi dali malenu kutiju, bacio sam pogled i video da na drugim jezicima uredno piše o čemu se tačno radi, dok je samo na srpskom ispisano salatni preliv - besno je ispričao naš sagovornik i dodao:

- Zapitao sam se samo šta su to Hrvati i Slovenci zaslužni, a Srbi krivi, pa ne zaslužujemo da znamo šta jedemo? Jesmo li mi neka niža klasa za navodno prestižni "Mekdonalds" ili je nešto drugo u pitanju? Odmah sam, naravno, kritiku uputio radnici za pultom, koja je samo slegnula ramenima i rekla da nema veze s tim delom, da je njen posao da prima i izdaje porudžbine. Što se mene tiče, tamo moja noga neće kročiti, što zbog ove diskriminacije, što zbog kvaliteta hrane, o kom bih tek mogao da pričam na osnovu onoga što sam video u obrocima koje su pojeli moji unuci.

STALNO SKANDALI

Podsetimo, Republika je u više navrata pisao o skandalima vezanim za pomenute restorane brze hrane, a jedan od poslednjih bio je to što je radnica "Mekdonaldsa" bez rukavica služila hranu.

Republika

Foto: Tanjug

 

- Došla sam s drugaricom da ručamo i odmah nakon što smo poručile hranu, uredno platile, radnica je počela da stavlja proizvode na poslužavnik. Na rukama nije imala higijenske rukavice, već je, nakon što je naplatila poručeno, počela da pipa hranu i vraća pomfrit koji je ispao iz kutije. Bila sam, blago rečeno, šokirana prizorom - ispričala je tada naša sagovornica, a sve je dokumentovano i slikom. 

Pronašli bubu u hamburgeru

Strana tela u mesnim proizvodima u "Mekdonaldsu" nisu iznenađenje, pa je tako, pored plastike i vlasi kose, pronađena i buba. Ako je za utehu, u Britaniji. Naime, bračni par naručio je u "Meku" hamburgere, a kada su jedan od njih otvorili, imali su šta i da vide. Pronašli su bubu, nalik moljcu, a za ovaj skandal "Mekdonalds" im je, umesto izvinjenja, ponudio povraćaj novca.

Slika za reklamu i realnost potpuna su im suprotnost

Da je velika razlika između slike i realnog stanja, kada je reč o burgerima i ostalim proizvodima iz "Mekdonaldsa", svi smo se uverili više puta. Međutim, to je nedavno i zvanično potvrđeno nakon što je u javnosti objavljena procedura kako se burgeri u "Meku" spremaju za slikanje.

- Na tom snimku se vidi kako pažljivo ređaju sastojke jedan na drugi. Sir tope fenom i mažu ga da sija da bi lepše izgledao na fotografiji, špricem ubrizgavaju kečap i senf, a zatim u programu za obradu fotografija rupe od šprica popunjavaju. Specijalnim kompjuterskim programima, takođe, nivelišu i ako su se burger ili sir iskrivili, odnosno prosto ne izgledaju lepo. Uz to, oni popravljaju i svetlo i dodaju bole, pa je proizvod koji su dobili i fotografisali za reklamu drastično različit od hamburgera ili čizburgera, koje potrošači kupuju u restoranima. Da pojednostavimo, proizvod u stvarnosti ne liči mnogo na onaj koji ćete dobiti. Da stvar bude gora, burgeri su manji nego na slikama, a manje je i dodatnog sadržaja poput krastavčića, kačkavalja, manje su i zemičke - pisali su mediji.

*** 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Ive

11.01.2023 09:44

Pa idite vi i dalje na one splacine

asdas

11.01.2023 09:45

smece od hrane bolje je i da ne jedete tamo, u Parizu prvi i zadnji put kupio mek platio frtalj "mesa" i kolu oko 8e, dva zalogaja i bacio. ni ukusa ni covek da ocima jede, latite se te njihove gume imamo mi bolju hranu jesste da je masna al je ukusnija i znas sta jedees

bg

11.01.2023 12:57

Koliko mozes nisko pasti i naruciti nesto u Meku ???

Перагеније

11.01.2023 15:02

"dok im na srpskom to nije palo na pamet." - ТО је проблем наших полтрона. Каква год упутства имали, менаџери би се прилагодили "ситуацији на терену". Колико медија користи ћирилицу? Откуд неписмени преводи на ТВ каналима, писаним медијима? А посебно проверите "гугл транслејт" - ОПЕТ наша лењост, површност, полтронство и незаинтересованост за било шта осим "у се, на се и пода се"...