U NIŠU UGRAĐEN NAJMANJI PEJSMEJKER NA SVETU: Odrađena intervencija na Klinici za kardiologiju - zapremina uređaja 0,8 kubnih centimetara, težina samo 2 grama!

Autor:

Vesti

19.12.2022

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niška klinika prati sve svetske tokove, kada je moderna kardiologija u pitanju.

U NIŠU UGRAĐEN NAJMANJI PEJSMEJKER NA SVETU: Odrađena intervencija na Klinici za kardiologiju - zapremina uređaja 0,8 kubnih centimetara, težina samo 2 grama!

Foto: Izvor: Unsplash/ Akram Huseyn

Operacija, medicinska hirurška intervencija

Danas je prvi put na Klinici za kardiologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Niš implantiran novi tip pejsmejkera, takozvani mikro pejsmejker, transkateterskim pristupom bez klasičnog operativnog reza. Prema rečima direktora ove klinike dr Tomislava Kostića, ovaj uređaj spada u najmanje pejsmejkere na svetu. 

Niškim lekarima pomoć pri ovoj hirurškoj intervenciji pružio je prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske, prenose niskevesti.rs.

Pejsmejker koji je danas ugrađen kod dva pacijenta ima sve funkcije koje ima i standardni, ali je neophodan za grupu pacijenata kod kojih postoji veći rizik od klasične ugradnje. I dalje će standardna ugradnja biti dominantna, ali je bitno da će određeni pacijenti zahvaljujući ovom tehničkom dostignuću imati alternativu.

- Implantira se direktno unutar srčanog mišića kroz femoralnu venu. Nije klasična hirurška intervencija koja se do sada koristila. Ja sam posebno ponosan na činjenicu da smo mi sa tom vrstom procedure krenuli odmah nakon Kliničkog centra Srbije. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu i Upravi Kliničkog centra imali smo tu mogućnost da takvu vrstu uređaja dobijemo ovde, a sve u korist naših pacijenata - rekao je dr Kostić.

To je još jedan dokaz da niška klinika prati sve svetske tokove, kada je moderna kardiologija u pitanju.

- Sve ono što se ugrađaje u svetu, radi se i ovde u našem Pejsmejker centru, na koji sam ja izuzetno ponosan. Od početka godine smo ugradili 665 uređaja, što nas svrstava u veliki regionalni centar, jedan od najvećih posle Kliničkog centra Srbije - istakao je dr Kostić i dodao da veliku zahvalnost duguje kompletnom osoblju.

Prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske objasnio je da je danas u Nišu ugrađen pejsmejker zapremini 0,8 kubnih centimetara, a direktor UKC Niš dr Zoran Perišić je dodao da je težak samo dva grama.

- Vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog ili dva centra i odavno je naš cilj da pratimo sve ono što se dešava, ne samo u Beogradu, već i u svetu. Zahvaljujući ovoj proceduri pacijenti imaju manje trauma, ona je bez rizika i infekcije džepa u kojoj dolazi pejsmeker. Ugrađen je aparat koji se ne vezuje žicama, gde nema neke druge tehnologije sem ovog aparata, a sa podjednako dugačkim trajanjem baterija. Ova kuća želi da isprati sve ono što se dešava u savremenoj kardiologiji - rekao je dr Perišić.

Perišić je najavio da će u naredna tri meseca ovde biti urađena i ugradnja veštačke srčane vavule bez otvaranja grudnog koša. Dodao je da je 2000.-tih godina bilo samo pet centara u Srbiji, a da ih sada ima 22. To pokazuje koliko se odmaklo od nekog vremena kada je medicina bila na sasvim drugom nivou. Perišić je najavio i da će ovih dana u UKC Niš biti pušten u rad i četvrti akscelerator, što će mnogo značiti pacijentima sa juga Srbije koji gravitiraju ka ovom kliničkom centru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading