Gradovi lideri u oblasti populacione politike: Bor je grad u koji se sve više doseljavaju mladi školovani ljudi

Autor:

Vesti

08.12.2022

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fondacija "Dajana Paunovic" održala radni sastanak sa predstavncima Grada Bora.

Gradovi lideri u oblasti populacione politike: Bor je grad u koji se sve više doseljavaju mladi školovani ljudi

Foto: Fondacija DP

Intenzivan ekonomski napredak Grada Bora predstavlja osnovu ne samo za zaustavljanje negativnih trendova, već i šansu za demografsku obnovu istočne Srbije, zaključeno je na radnom sastanku gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i predstavnika Fondacije „Dajana Paunović“.

Na sastanku koji je bio posvećen pitanjima populacione politike konstatovano je da se napredak Grada Bora najbolje ogleda u visini prosečne zarade koja je iznad republičkog proseka, doseljavanju stručnjaka u ovaj grad zbog zaposlenja u RTB i rastu cena kvadrata stanova zbog intenzivnog povećanja tražnje na tržištu nekretnina.

- Zahvaljujući velikom ekonomskom oporavku i rastu koji je ostvaren nakon privatizacije RTB, Grad Bor je od mesta iz koga se odlazilo postao grad u koji dolaze visokokvalfikovani stručnjaci. Zato i možemo sa zadovoljstvom da kažemo da je Boru pošlo za rukom ono što je jako malo lokalnih samouprava u unutrašnjosti uspelo da postigne. Posebno je ohrabrujuće to što se u potrazi za zaposlenjem koje nalaze u našem gadu, u Bor doseljavaju mladi bračni parovi, a o ekonomskom rastu najbolje svedoče egzaktni podaci da je budžet grada sa 1,8 milijardi dinara u 2017. dostigao cifru od 6 milijardi u 2021. godini. Takođe, cena kvadrata stambenog prostora je sa nekadašnjih 400-500 evra skočila čak tri puta što je posledica povećane tražnje za stambenim prostorom u našem gradu. O sveukupnom rastu našeg grada možda ipak najbolje svedoči trend rasta novorođenih beba što nas posebno raduje - ukazao je Milikić.

On je istakao da svoju ekonomsku snagu Grad Bor nastoji da iskoristi za stvaranje što boljih uslova za život stanovnika ovog grada zbog čega je izgrađeno i rekonstruisano 150 km seoskih puteva, mnogo se ulaže u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže, grade se novi vrtići i sportski tereni, 500 miliona dinara je uloženo u obnovu škola, a u planu je izgradnja 17 dečijih igrališta kao i nove bolnice.

- Grad značajna sredstva opredeljuje i za podsticajne mere u oblasti demografije. Nezaposlenim porodiljama dodeljujemo 15.000 dinara mesečno u periodu od godinu dana, 25.000 dinara dajemo za svako prvorođeno dete, 40.000 za drugo i 70.000 za treće i četvrto rođeno dete, finansiramo vantelesnu oplodnju sa po 250.000 dinara, omogućili smo besplatan boravak u vrtiću za treće dete, 15 miliona dinara dajemo za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola. Omogućili smo i uslugu ličnog pratioca za decu sa posebnim potrebama - rekao je Milikić navodeći samo neke od mera koje borska lokalna samouprava primenjuje na planu podsticanja rađanja i osnaživanja porodice.

Govoreći o terenskoj kampanji Fondacije „Dajana Paunović“ čiji je cilj podizanje svesti šire javnosti o značaju populacione politike za budućnost naše zemlje, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala da je popis koji je u toku, a čije preliminarne rezultate već naslućujemo, pokazao da više nema vremena za odlaganje rešavanja ovog životno važnog problema.

- Problemi se neće rešavati sami od sebe. Moramo svi da da zasučemo rukave i damo svoj doprinos izgradnji uslova za pospešivanje nataliteta, ali i za ostanak ljudi u svim našim krajevima. Za to je potrebna izgradnja boljih uslova za život naročito u manjim sredinama gde nema zadovoljavajuće infrastrukture. Neophodno je da država nastavi sa donošenjem pronatalitetnih mera, ali i da se ubuduće odvajaju značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti - poručila je Paunovićeva.

Ona je dodala da zajedno sa državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, stručni tim Fondacije koju je osnovala, traga za najboljim modelima kako bi postojeći negativni trendovi u demografiji bili zaustavljeni i preokrenuti. 

- Promene zahtevaju da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja i rešavanja specifičnih problema koji se razlikuju od sredine do sredine. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza i što je blokirana mogućnost finansiranja projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike. To je nedostatak koji će nova vlada morati brzo da otkloni kako bi se nastavilo dalje - poručila je direktorka Fondacije „Dajana Paunović“.

Ona je pozdravila širok spektar mera i napore koje ulažu lokalne vlasti u Boru kako bi se poboljšao natalitet i usporile migracije iz istočne Srbije. U razgovoru je postignuta saglasnost o potrebi značajnijeg uključivanja lokalnih samouprava i nevladinog sektora u kreiranje i sprovođenje populacione politike države, ali i o potrebi za pojednostavljenjem procedura i olakšanog pristupa sredstvima koje za finansiranje projekata i startap biznisa odvaja država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading