GRADOVI LIDERI U OBLASTI POPULACIONE POLITIKE: Kikinda je primer uspešne brige o porodici!

Autor:

Vesti

05.12.2022

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos opštim negativnim demografskim trendovima, zahvaljujući ekonomskom napretku u poslednjih nekoliko godina Grad Kikinda je uspela da razvije i primeni širok spektar mera na planu pospešivanja rađanja i ublažavanja migracija.

GRADOVI LIDERI U OBLASTI POPULACIONE POLITIKE: Kikinda je primer uspešne brige o porodici!

Foto: Fondacija DP

Zahvaljujući prepoznavanju važnosti teme održive demografije za budućnost Kikinde i čitavog Severnobanatskog okruga, gradska uprava će i u narednom periodu nastaviti sa donošenjem i primenom podsticajnih mera u ovoj oblasti, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača sa predstavnicima Fondacije „Dajana Paunović“.

Predstavljajući širok spektar mera koje Grad Kikinda primenjuje u sektorima rodne ravnopravnosti i populacione politike, ali i u oblastima obrazovanja, kulture, unapređenja komunalne infrastrukture i ekologije, Lukač je ukazao da jedino podizanjem ukupnog nivoa kvaliteta života građana i unapređenjem uslova života u seoskim sredinama mogu obezbediti preduslovi za poboljšanje demografskih trendova na području severnog Banata.

- Prepoznajući važnost ove teme Grad Kikinda je osnovao Komisiju za populacionu politiku koja se bavi izradom strategije i predloga mera na planu poboljšanja svih sektorskih politika koje utiču na demografiju - zdravstvo, obrazovanje, informisanje, društvena briga o deci, socijalna zaštita, planiranje porodice, rađanje, briga o porodičnom životu i deci, kao i drugim oblastima od značaja za lokalnu zajednicu.

Kikinda je ove godine i prepoznati kao jedna od lokalnih samouprava koja uspešno sprovodi mere populacione politike i za to smo dobili priznanje, povelju u okviru manifestacije „Dani porodice“, kada smo u konkurenciji od preko 35 gradova i opština bili među prve tri lokalne samouprave koje su ponele ovo vredno priznanje - ukazao je gradonačelnik Kikinde.

Navodeći širok spektar mera koje Grad sprovodi u oblasti pronatalitetne politike on je naveo dodelu bebi paketa za svako novorođeno dete, pomoć nezaposlenim porodiljama, isplatu roditeljskog dodatka za prvorođeno dete i drugorođeno dete, pružanje pomoći nezaposlenim porodiljama, podrška roditeljstvu kroz finansiranje dela troškova procesa vantelesne oplodnje, olakšice u finansiranju troškova boravka u vrtićima za roditelje sa troje i više dece, priključenje pokretu za decu “Tri plus“, dodelu besplatnih udžbenika i školskog pribora prvacima, te posebnu brigu i nagrade za đake generacije, student i mlade talente. 

Lukač je ukazao da pored svih navedenih mera, Grad svoj doprinos socijalnoj zaštiti i brizi o deci i porodici sa decom, pokazuje i kroz ulaganja u adaptaciju vrtića, škola, ustanova socijalne zaštite, dispanzera za žene. On je naveo da će u narednom periodu prioriteti biti izgradnja novog vrtića, novog Doma zdravlja na teritoriji Grada kao i nastavak i unapređenje aktivnosti koje Grad već uveliko sprovodi, a koje su se do sada pokazale kao opravdane.

Ukazujući na značaj i aktivnosti Grada na ekonomskom osnaživanju žena, zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić-Kiurski ukazala je da je Grad Kikinda još 2019. godine konkurisao za sredstva za realizaciju projekta Osnaživanje žena u ruralnim sredinama. Pored ovog značajnog projekta iz budžeta Grada se godinama unazad obezbeđuju sredstva za finansiranje mera koje mogu da doprinesu ekonomskom osnaživanju žena poput pomoći nezaposlenim porodiljama, finansiranja rada ženskih udruženja i sportskih klubova, davanja subvencija ženama nosiocima poljoprivrednog gazdinstva, te aktivne politike zapošljavanja teže zapošljivih kategorija žena.

Govoreći o terenskoj kampanji Fondacije „Dajana Paunović“ u cilju podizanja svesti šire javnosti o značaju populacione politike za budućnost naše zemlje, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala na potrebu da država nastavi sa donošenjem pronatalitetnih mera, ali i da se ubuduće odvajaju značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti.

- Zajedno sa državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, mi tragamo za najboljim modelima i mehanizmima kako bismo na srednji i duži rok preokrenuli postojeće negativne trendove u demografiji koji nas sve zajedno jako brinu i uznemiravaju. Promene zahtevaju da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja i rešavanja specifičnih problema koji se razlikuju od sredine do sredine. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza i što je blokirana mogućnost finansiranja projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike. To je nedostatak koji će nova vlada morati brzo da otkloni kako bi se nastavilo dalje - poručila je Paunovićeva.

Ona je pozdravila širok spektar mera i napore koje ulažu lokalne vlasti u Kikindi kako bi se poboljšao natalitet i usporile migracije iz ovog kraja. Rešavanju problema u ovoj opblasti doprinosi i pozitivna praksa gradske uprave Kikinde da populaciona politika i rodni momenat prožimaju sve sektorske politike što olakšava rešavanje velikog broja problema sa kojima se u svakodnevnom životu suočavaju samohrane majke i roditelji iz višečlanih porodica, posebno onih sa troje i više dece.

U otvorenom razgovoru sa predstavnicima gradske uprave Kikinde, postignuta je saglasnost o potrebi unapređenja položaja stanovnika i zaposlenih u seoskim sredinama kako bi se uslovi za život približili onima koji postoje u gradovima, ali i o potrebi za pojednostavljenjem procedura i olakšanog pristupa sredstvima koje za finansiranje projekata i startap biznisa odvaja država. Takođe je ukazano i na potrebu za smanjivanjem regionalnih razlika kada je u pitanju standard stanovništva kako bi građani sa svih područja Republike Srbije imali približno jednake uslove za podizanje porodice i budućnost svoje dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading