NIŠ JE TEMELJ DEMOGRAFSKE ODRŽIVOSTI JUGA SRBIJE: Gradovi lideri u oblasti populacione politike

Autor:

Vesti

08.11.2022

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je terenska kampanja Fondacije "Dajana Paunović“ čiji je cilj podizanje svesti šire javnosti o značaju populacione politike za budućnost naše zemlje.

NIŠ JE TEMELJ DEMOGRAFSKE ODRŽIVOSTI JUGA SRBIJE: Gradovi lideri u oblasti populacione politike

Foto: Fondacija DP

Dajana Paunović

Kao najveći urbani centar juga Srbije, Grad Niš predstavlja noseći stub i temelj demografske održivosti ovog dela naše zemlje koji spada u područja koja su najteže pogođena opadanjem broja stanovnika usled "bele kuge“ i migracija, zaključeno je na otvorenom dijalogu na temu populacione politike Republike Srbije održanom u zgradi Nišavskog upravnog okruga.

U otvorenom razgovoru kome su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Fondacije "Dajana Paunović“ i civilnog sektora zaključeno je da jedino sveobuhvatni razvoj Niša i celokupnog Nišavskog upravnog okruga predstavljaju osnovnu pretpostavku za usporavanje migracija i zaustavljanje ubrzanog pada broja stanovnika u ovim krajevima.

- Grad Niš prevashodno nastoji da reši probleme nedostajuće infrastrukture i to ravnomerno u svih pet gradskih opština. U 2022. godini, započeta je izgradnja obdaništa u Novom Selu i naselju Brzi Brod, ukupne vrednosti 87 miliona dinara, te izgradnja vrtića u Panteleju. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja započeli smo i realizaciju projekta ‘Tehnopark Srbija 2’. Sredstvima iz gradskog budžeta započeli smo rekonstrukciju niza školskih zgrada, sanaciju toaleta u svim osnovnim školama na teritoriji Grada, izgradnju balon sale u Osnovnoj školi 'Dr Zoran Đinđić' u Brzom Brodu, te priključenje vrtića Leptirić na toplovodnu mrežu - rekla je Aleksandra Božanić, odbornica u Skupštini grada Niša, navodeći samo neke od primera koji ilustruju posvećenost niške lokalne samouprave izgradnji neophodnih uslova za kvalitetniji život porodica sa decom.

Republika

Foto: Fondacija DP

Dajana Paunović u Nišu

Ona je dodala da Grad Niš dodeljuje jednokratnu novčanu pomoć za prvorođeno dete u iznosu od 20.000 dinara, novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji u iznosu od 50.000 dinara, jednokratnu novčana pomoć za novorođenče u iznosu od 11.000, za prvorođenog dečaka i devojčicu u Novoj godini u iznosu od po 100.000 dinara, mesečnu novčanu pomoć porodici sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama u visini jedne prosečne zarade. Dodeljuju se i paketi za đake prvake - školski pribor za sve učenike koji polaze u prvi razred, naknada dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, besplatna užina za decu osnovnoškolskog uzrasta i učenike specijalnih škola, te besplatan prevoz svim učenicima osnovnih škola u javnim gradskim prevozom.

Prema podacima gradskih vlasti, u toku jedne godine u Nišu se rodi oko 2.100 dece. U skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, Grad Niš isplaćuje jednokratni roditeljski dodatak za prvorođeno dete 111.000 dinara, drugorođeno dete 240.000, trećerođeno 1.440.000 dinara u 120 mesečnih rata po 12.000,00 dinara, te za četvrtorođeno dete 2.160.000 dinara. Takođe, na teritoriji Grada Niša, za decu i mlade sa invaliditetom do 18 godina, obezbeđena je usluga Ličnog pratioca za šta je u 2022. godini opredeljeno 10 miliona dinara.

Republika

Foto: Fondacija DP

Dajana Paunović u Nišu

Govoreći o terenskoj kampanji Fondacije "Dajana Paunović“ čiji je cilj podizanje svesti šire javnosti o značaju populacione politike za budućnost naše zemlje, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala da je popis koji je u toku, a čije preliminarne rezultate već naslućujemo, pokazao da više nema vremena za odlaganje rešavanja ovog životno važnog problema.

- Problemi se neće rešavati sami od sebe. Moramo svi da da zasučemo rukave i damo svoj doprinos izgradnji uslova za pospešivanje nataliteta, ali i za ostanak ljudi u svim našim krajevima. Za to je potrebna izgradnja boljih uslova za život naročito u manjim sredinama gde nema zadovoljavajuće infrastrukture. Neophodno je da država nastavi sa donošenjem pronatalitetnih mera, ali i da se ubuduće odvajaju značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti - poručila je Paunovićeva.

Republika

Foto: Fondacija DP

Dajana Paunović, Niš

Ona je dodala da zajedno sa državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, stručni tim Fondacije koju je osnovala, traga za najboljim modelima kako bi postojeći negativni trendovi u demografiji bili zaustavljeni i preokrenuti. 

- Promene zahtevaju da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja i rešavanja specifičnih problema koji se razlikuju od sredine do sredine. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza i što je blokirana mogućnost finansiranja projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike. To je nedostatak koji će nova vlada morati brzo da otkloni kako bi se nastavilo dalje - poručila je direktorka Fondacije "Dajana Paunović“.

Republika

Foto: Fondacija DP

Dajana Paunović, grad Niš

Ona je pozdravila mere i napore koje ulažu lokalne vlasti u Nišu kako bi se poboljšao natalitet i izgradila neophodna infrastruktura za osnaživanje porodice u ovom kraju. Takođe je istakla da jedino rešavanjem gorućih problema i usmerenošću na populacionu politiku možemo doći do održive demografske slike na duži rok.

Republika

Foto: Fondacija DP

Dajana Paunović, fondacija DP

U otvorenom razgovoru sa predstavnicima Fondacije i Grada, građani Niša i predstavnici nevladinih organizacija iz ovog grada ukazali su na potrebu za unapređenjem položaja stanovnika i zaposlenih u seoskim sredinama, ali i pojednostavljenjem procedura radi slobodnijeg i olakšanog pristupa sredstvima koje za finansiranje projekata i startap biznisa odvaja država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading