Gradovi lideri u oblasti populacione politike: Pirot vodi aktivnu borbu za poboljšanje nataliteta i usporavanje migracija! (FOTO)

Autor:

Vesti

16.10.2022

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored povećanja prirodnog priraštaja i broja novorođenih beba, Grad Pirot nastoji da uspori, pa čak i preokrene migracione tokove koji decenijama unazad pogađaju čitav jug Srbije, istaknuto je na tribini koja je na temu sprovođenja i unapređenja populacione politike u Srbiji održana u organizaciji Grada Pirota i Fondacije „Dajana Paunović“.

Gradovi lideri u oblasti populacione politike: Pirot vodi aktivnu borbu za poboljšanje nataliteta i usporavanje migracija! (FOTO)

Foto: Fondacija Dajana Paunović

Predstavljajući širok spektar mera koje Grad Pirot primenjuje u sektorima rodne ravnopravnosti i populacione politike, ali i u oblastima obrazovanja, kulture, komunalne infrastrukture i ekologije, predstavnici lokalne samouprave su ukazali da se jedino podizanjem ukupnog nivoa kvaliteta života građana i unapređenjem uslova života u seoskim sredinama mogu obezbediti preduslovi za ostanak stanovništva na ovom području.

- Grad Pirot ulaže značajna sredstva iz lokalnog budžeta u okviru mera pronatalitetne politike i osnaživanja porodice. Mi smo jedna od prvih lokalnih samouprava koja je usvojila plan akcije za decu koji je usvojen još 2005. godine. Takođe, aktivnim merama nastojimo da uskladimo područje rada i roditeljstva jer je to nešto što se na terenu pokazalo kao jedan od najvažnijih problema koji otežavaju funkcionisanje i svakodnevni život parova sa decom. U skladu sa trendom u celoj Republici, podigli smo i starosnu granicu za vantelesnu oplodnju što nam je do sada donelo preko 100 novih beba. Omogućavamo i jednokratni roditeljski dodatak za prvo rođeno dete, dok za treće dete obezbeđujemo olakšice u vidu besplatne užine i vrtića, a posebnu novčanu pomoć obezbeđujemo i za decu koja žive u seoskim sredinama - ukazala je Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine Grada Pirota i lokalnog Saveta za rodnu ravnopravnost.

Ona je istakla da posebnu pažnju gradska tela posvećuju negovanju i izgradnji kulture rodnog senzibiliteta što uključuje rodno osetljivo budžetiranje i implementaciju rodnog momenta kroz sve sektorske politike. Takođe, Pirot vodi aktivnu kampanju borbe protiv nasilja nad ženama, koordiniše međusektorsku saradnju institucija u ovoj oblasti, a Grad se ponosi usvajanjem Akcionog plana za rodnu ravnopravnost koji predstavlja strateški dokument za rešavanje problema u ovoj oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading