Gradovi lideri u oblasti populacione politike: Aleksinac je opština iz koje mladi više ne odlaze

Autor:

Vesti

16.11.2022

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od večine gradova sa juga Srbije, zahvaljujući intenzivnom lokalnom ekonomskom razvoju Opština Aleksinac više nema problem sa iseljavanjem mladih, istaknuto je na tribini koja je na temu sprovođenja i unapređenja populacione politike u Srbiji održana u organizaciji Opštine Aleksinac i Fondacije "Dajana Paunović".

Gradovi lideri u oblasti populacione politike: Aleksinac je opština iz koje mladi više ne odlaze

Foto: Fondacija DP

Predstavljajući širok spektar mera koje aleksinačka lokalna samouprava primenjuje u sektorima rodne ravnopravnosti i populacione politike, ali i u oblastima obrazovanja, kulture, komunalne infrastrukture i ekologije, okupljenim građanima su se obratili predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević, zamenica predsednika opštine Marijana Radivojević i Danijela Pavlović, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost.

Oni su se saglasili da se jedino podizanjemukupnog nivoa kvaliteta života građana i unapređenjem uslova života u seoskim sredinama mogu obezbediti preduslovi zapoboljšanje demografskih trendova na ovom području koji su nešto bolji u odnosu na okolne opštine, ali još uvek daleko od željenih.

Republika

Foto: Fondacija DP

Fondacija Dajana Paunović

 

- Aleksinac prepoznaje da bez osnažene žene i porodice nije moguće imati ni uspešnu populacionu politiku. Zbog toga opština posebno nastoji da poboljša položaj žena na selu u čemu ima dobru saradnju sa nevladinom organizacijom Društvo za razvoj kreativnosti. Opština je formirala i Komisiju zarodnu ravnopravnost, a izrađen je i Akcioni plan 2021-2025. Takođe formirana je i radna grupa za rodno odgovorno budžetiranje čime se značajan deo sredstava u svim oblastima izdvaja za poboljšanje položaja žena. Opština značajnu pažnju poklanja i borbi protiv rodno uslovljenog nasilja nad ženama. Značajan broj žena zauzima i čelne pozicije u opštinskoj upravi i Skupštini opštine, ali taj broj nije posledica pukog ispunajvanja kvota već su Aleksičanke to zaslužile svojim kvalifikacijama, radnim zalaganjem i sposobnostima zahvaljujući čemu su se same izborile za mesto koje im zasluženo pripada -  poručio je Dalibor Radičević predsednik opštine Aleksinac.

Republika

Foto: Fondacija DP

Fondacija Dajana Paunović

 

On je naveo da kao direktne mere podsticaja za povećanje nataliteta opština Aleksinac izdvaja 30.000 dinara za prvorođeno dete, svakoj novorođenoj bebi dodeljuju se srebrnjak i auto sedište. Iz budžeta se izdvajaju i sredstva za stipendije najboljih srednjoškolaca i studenata kao i stipendije za učenike sa invaliditetom i one koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Posebno smo ponosni što smo među prvima doneli meru, koja čak i prevazialzi preporuku Republike, da finansiramo dve vantelesne oplodnje za žene do 47 godina starosti.

Republika

Foto: Fondacija DP

Fondacija Dajana Paunović

 

Radičević je zajedno sa svojim saradnicama istakao da opština posebnu pažnju poklanja razvoju mreže vrtića u seoskim sredinama i renoviranju i poboljšanju usluga u zdravstvenim ustanovama na teritoriji opštine.

Govoreći o terenskoj kampanji Fondacije "Dajana Paunović" u cilju podizanja svesti šire javnosti o značaju populacione politike za budućnost naše zemlje, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala na potrebu da država nastavi sa donošenjem pronatalitetnih mera, ali i da se ubuduće odvajaju značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava inevladinog sektora u ovoj oblasti.

- Zajedno sa državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, mi tragamo za najboljim modelima i mehanizmimakako bismo na srednji i duži rok preokrenuli postojeće negativne trendove u demografiji koji nas sve zajedno jako brinu i uznemiravaju. Promene zahtevaju da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja i rešavanja specifičnih problema koji se razlikuju od sredine do sredine. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza i što je blokirana mogućnost finansiranja projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike. To je nedostatak koji će nova vlada morati brzo da otkloni kako bi se nastavilo dalje - poručila je Paunovićeva.

Ona je pozdravila širok spektar mera i napore koje ulažu lokalne vlasti u Aleksincu kako bi se poboljšao natalitet i osnažile porodice sa decom, pre svega one u seoskim sredinama. Rešavanju gorućih problema doprinosi i pozitivna praksa da populaciona politika i rodni momenat prožimaju sve sektorske politike što stvara institucionalne pretpostavke za rešavanje velikog broja problema sa kojima se u svakodnevnom životu suočavaju samohrane majke i roditelji iz višečlanih porodica, posebno onih sa troje i više dece. 

U otvorenom razgovoru sapredstavnicima Fondacije i opštinske uprave, građani Aleksinca i predstavnicine vladinih organizacija ukazalisu na potrebu unapređenja položaja stanovnika i zaposlenih u seoskim sredinama, alii pojednostavljenje procedura i omogućavanje slobodnijeg i olakšanog pristupa sredstvima koje za finansiranje projekata i startap biznisa odvaja država.Oni su takođe ukazali i napotrebu zasmanjivanjem regionalnih razlika kada je u pitanju standard stanovništva kako bi građani sa svih područja Republike Srbije imali makar približno jednake uslove za podizanje porodice i budućnost svoje dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading